NajRecept.sk Zavaraniny Čalamády Recept z mojej kuchárky na najlepšiu čalamádu, ktorú nemusíte zavárať.
Recept z mojej kuchárky na najlepšiu čalamádu, ktorú nemusíte zavárať.
Recept z mojej kuchárky na najlepšiu čalamádu, ktorú nemusíte zavárať.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Mineralka Mineralka    ·   11.4.2024

Recept z mojej kuchárky na najlepšiu čalamádu, ktorú nemusíte zavárať.

Tento recept z mojej kuchárky ponúka jednoduchý a chutný spôsob, ako pripraviť čalamádu, tradičnú zmes nakladanej zeleniny, ktorá je obľúbená v mnohých stredoeurópskych kuchyniach. Veľkou výhodou tohto konkrétneho receptu je, že nevyžaduje zaváranie, čo zjednodušuje prípravu a ušetrí čas. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí hľadajú rýchly a jednoduchý spôsob, ako si doma užiť chutnú a osviežujúcu čalamádu.

30 min
Čas prípravy
Suroviny
2 kg
hlávková kapusta
1 kg
šalátová uhorka
500 g
cibuľa
500 g
mrkva
1 kg
paprika rôznych farieb
1 lyžica
celé korenie
70 g
soľ
podľa chuti
feferónky
300 ml
ocot
400 g
kryštálový cukor
4 ks
bobkový list
1 lyžička
kyselina citrónová
1 lyžička
Borken - hydrogensiričitan draselný
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Začneme tým, že si prichystáme všetky potrebné ingrediencie. Dôkladne umyjeme, vyčistíme a narežeme zeleninu na jemné kúsky. K kapuste môžete pristúpiť tak, že ju nastrúhate pomocou hrubého strúhadla alebo využijete nástroje vhodné na krájanie uhoriek. Potom všetku pripravenú zeleninu dáme do misky a dobre premiešame.
  2. V inej miske si pripravíme koreniacu zmes - spojíme soľ, cukor, mleté korenie, rozlámané bobkové listy, kyselinu citrónovú a Borken. Borken, ktorý je často používaný pri výrobe vína, môžete zakúpiť v špecializovaných obchodoch s vínom alebo v obchodných domoch so širším sortimentom.
  3. Túto koreniacu zmes použijeme na posypanie zeleniny, prilejeme k nej ocot a všetko dôkladne premiešame, ideálne použitím rúk pre lepšie spojenie chutí. Potom necháme takto dochutenú zeleninu odpočívať 6-7 hodín, aby sa uvoľnili šťavy a chute sa prepojili, kým s ňou budeme ďalej pracovať.
  4. Naplníme zaváracie poháre zeleninou až po okraj a prelejeme ich zvyšnou šťavou z misy, aby bola zelenina plne ponorená. Pre milovníkov pikantnejšej chuti je možné do každého pohára pridať aj ostrú feferónku, ktorá dodá čalamáde ďalší rozmer.
  5. Poháre starostlivo uzavrieme a umiestnime ich na chladné miesto, kde necháme čalamádu zrieť a prelnúť sa chute po dobu približne 4 až 6 týždňov.
  6. Po uplynutí 4 až 6 týždňov je čalamáda pripravená. Dobrú chuť.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár