NajRecept.sk Dezerty Recept na najlepšie karamelové veterníčky
Recept na najlepšie karamelové veterníčky
Recept na najlepšie karamelové veterníčky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
NajLucka NajLucka    ·   1.11.2023

Recept na najlepšie karamelové veterníčky

Karamelové veterníčky: Rozplývajúca sa sladkosť s krehkým cestom a náplňou plnou bohatej karamelovej chuti. Tento recept vám prinesie dokonalý zážitok z každého kúsku. Jednoduchý a lahodný, karamelové veterníčky sú ideálnym dezertom pre každú príležitosť.

55 min
Čas prípravy
30 min
Čas varenia
Suroviny
250 ml
vody
90 g
100% tuk
štipka
soľ
140 g
hladká múka
4 ks
vajce

Krém:

0,5 l
mlieko
2 bal.
vanilkový puding
70 g
cukor
200 g
maslo
3 bal.
vanilkový cukor
4 lžíce
rum

Karamelová šľahačka:

100 g
cukor
500 ml
smotana na šľahanie
100 g
cukor
200 ml
šľahačka

Karamelová poleva:

150 g
cukor
5-8 lyžíc
šľahačka
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Recept na dokonalé karamelové veterníčky začína prípravou cesta. V hrnci zmiešame 250 ml vody, 90 g 100% tuku a štipku soli a privedieme do varu. Akonáhle zmes začne variť, pridáme 140 g hladkej múky a intenzívne miešame po dobu 5 minút. Potom necháme túto zmes vychladnúť. Akonáhle je cesto dostatočne vychladnuté, postupne do neho vyšľaháme 4 vajcia, jeden po druhom. Tým vytvoríme hladké, ale pevné cesto, ktoré bude základom našich karamelových veterníčkov.
  2. Na pripravený plech striekame veterníčky z pripraveného cesta. Potom pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov po dobu 15 minút, a následne znížime teplotu na 170 stupňov a pečieme ďalších 10-15 minút. Počas pečenia dbajte na to, aby ste rúru neotvárali, aby ste zabránili, aby veterníčky spľasli. Po upečení nechajte veterníčky vychladnúť a potom môžete ešte teplé rozkrojiť, aby boli pripravené na naplnenie.
  3. Krem: 0,5 l mlieka, 2 vanilkové pudingy, 70 g cukru, 200 g masla, 3 vanilkové cukry, 4 PL rumu - uvariť puding, a potom pridávať vychladnutý do vyšľahaného masla.
  4. Na prípravu karamelovej šľahačky potrebujeme 100 gramov cukru a 350 ml smotany na šľahanie.
    Postup je nasledujúci: Najprv si upálime 100 gramov cukru na zlatý karamel. Potom opatrne prilejeme 150 ml ohriatej smotany do karamelu, pri tomto kroku je dôležité byť opatrný, pretože sa uvoľňuje veľké množstvo pary a hrozí nebezpečenstvo obarenia. Miešame stále a opatrne, kým sa všetky hrudky karamelu nerozpustia. Potom zmes scedíme a necháme ju vychladnúť. Po vychladnutí uložíme karamel do chladničky na noc.
  5. Druhý deň vyšľaháme 200 ml smotany na šľahanie, kým dosiahneme tuhý šľahačkový krém, a potom primiešame pripravený smotanový karamel. Tým vytvoríme lahodnú karamelovú šľahačku, ktorú môžeme použiť ako náplň alebo ozdobu na rôzne dezerty.
  6. Na prípravu karamelovej polevy budeme potrebovať 150 gramov cukru. Cukor si upálime na zlatý karamel a za stáleho miešania postupne pridávame 5-8 lyžíc šľahačky, aby sa zabránilo vytvoreniu hrudiek. Hustotu polevy určujeme podľa potreby. Ideálne by mala mať konzistenciu podobnú tekutému medu. Pokiaľ by bola príliš riedka, môžeme ju zahustiť troškou práškového cukru. Potom ponoríme hlavičky veterníčkov do karamelovej polevy a necháme ich odkvapkať, kým nezískajú krásny karamelový povlak.

Môj blog s Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár