Orechové hríbiky s karamelovou náplňou

Recept Orechové hríbiky s karamelovou náplňou
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Toto je vianočné pečivo môjho detstva. Každé Vianoce doma u mojich rodičov sa mi nostalgicky spájajú s týmito hríbikmi. Recept na cesto je veľmi starý (ešte po babičke), moja mamina si k nemu pred rokmi vymyslela karamelovú plnku zo sladeného kondenzovaného mlieka (ktorá bola v tých časoch veľkým hitom) na zlepovanie košíčkov a orieškov dohromady, vyrábala každé Vianoce (na veľkú radosť všetkých detí v rodine) tieto hríbiky. Autor: Janaha

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Cesto:

300 ghladká múka
300 ghrubá múka
200 gpráškový cukor
300 gmaslo
200 gvlašské orechy
1 ksvajce
1/2 bal.kypriaci prášok do pečiva
trochu kakaa na prifarbenie (nemusí byť)

Krém:

1 konzervasalko uvarené (sladené kondenzované mlieko)
250 gmaslo

Ďalej:

čokoláda na namáčanie košíčkov

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Všetky suroviny zmiešame rukami v miske. Cesto sa trochu horšie spracováva, treba trpezlivo miešať, kým sa cesto nespojí.
  2. Do menšej misky si nasypem trochu polohrubej múky a formičky jemne vymažem olejom (je to trochu piplačka). Z cesta odoberám malé kúsky, ktoré z jednej strany ľahko ponorím do múky v mištičke a prstami ich dám do formičiek na košíčky a oriešky. Dávam len tenkú vrstvu cesta, košíčky i oriešky sa pri pečení ešte trochu zdvihnú.
  3. Naplnené košíčky alebo oriešky (vždy len jeden druh) kladiem na plech a keď je plný, upečiem ich. Piekla som na 180° asi 8 - 12 minút podľa veľkosti, väčšie košíčky dlhšie, menšie oriešky pečiem kratšie. Riaďte sa svojou rúrou, každá rúra pečie inak.
  4. Upečené košíčky (alebo oriešky) nechám na plechu trochu vychladnúť a vyklopím ich. Vychladnuté oriešky naplním krémom a dám ich do chladničky stuhnúť.
  5. Košíčky (klobúčiky hríbikov) zatiaľ ponamáčam do roztopenej čokolády a nechám čokoládu dobre zatuhnúť. Potom do košíčkov (klobúčikov) dám trochu krému a do každého zapichnem zlepený oriešok ako nožičku hríbu. Hotové hríbiky naukladáme na plech a dám do chladničky stuhnúť, po schladení sa s nimi lepšie manipuluje.
  6. Krém: Deň vopred uvarím sladené kondenzované mlieko na karamel. Zatvorené mlieko v plechovke dám do hrnca, zalejeme vodou, aby bolo ponorené, nechám zovrieť a varím na slabom plameni 2 hodiny. Uvarené mlieko nechám vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo, potom vyberiem a dám do chladničky.
  7. Druhý deň vyšľaháme maslo a po častiach do neho zašľaháme skaramelizované mlieko. Hotový krém dám schladiť do chladničky (nemusíte, ale lepšie sa s ním potom pracuje) a naplním najskôr oriešky a potom aj košíčky.
  8. Poznámka: Z tejto dávky cesta urobíte veľa hríbikov, ak vám stačí menej kusov, môžete si recept prepočítať na polovičnú dávku.

Môj blog: Recepty z mojej kuchyne

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť