Jablkový koláč so snehovou perinkou

Recept Jablkový koláč so snehovou perinkou
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Zaujímavá kombinácia surovín, ale o to chutnejšia. Jablková plnka so škoricou, jemné a krehké cesto a na vrch ušľahaný sneh z bielkov a cukru. Autor: Lacusin

FOTKA OD VÁS

SUROVINY

Cesto:

300 gpolohrubá múka
100 gpráškový cukor
125 gmaslo
3 ksžĺtok
1/2 bal.prášok do pečiva
1 lyžicakyslá smotana

Plnka:

4-5 ksjablko
200 mlvoda
100 gkryštálový cukor
1 bal.škoricový cukor
2 bal.vanilkový cukor

Vrch:

3 ksbielok
6 lyžícpráškový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Múku preosejeme cez sitko spolu s práškom do pečiva, pridáme rozpustené maslo, cukor a žĺtky. Spracujeme hladké cesto. Ak máte príliš tuhé cesto a ťažko sa s ním pracuje, pridajte kyslú smotanu (1-2 lyžice). Spracované cesto odložíme do chladničky.
  2. Jablká nastrúhame na hrubom strúhadle a vložíme ich do hrnca, v ktorom ich budeme variť. Pridáme 200 ml vody, cukor a varíme, kým sa voda neodparí. Ku koncu pridáme škoricu, vanilkový cukor.
  3. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto do veľkosti plechu. Cesto uložíme do tukom vymasteného a múkou vysypaného plechu a vidličkou ho popicháme. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 10 minút.
  4. Po 10 minútach cesto vyberieme, navrstvíme jablkovú náplň a vrátime do rúry. Pečieme ďalších 15 minút.
  5. Bielky vyšľaháme mixérom do tuhej peny a postupne pridávame cukor. Pena bude krásne nadýchaná a krásne lesklá. Navrstvíme na jablká a vložíme späť do rúry. Teplotu sme znížili na 120 stupňov a koláč necháme dôjsť cca pol hodinu - prípadne sledujeme, každá rúra je iná. Ak sneh začne jemne hnednúť, koláč ihneď vyberáme.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť