Zaujímavá kombinácia surovín, ale o to chutnejšia. Jablková plnka so škoricou, jemné a krehké cesto a na vrch ušľahaný sneh z bielkov a cukru. Autor: Lacusin
Múku preosejeme cez sitko spolu s práškom do pečiva, pridáme rozpustené maslo, cukor a žĺtky. Spracujeme hladké cesto. Ak máte príliš tuhé cesto a ťažko sa s ním pracuje, pridajte kyslú smotanu (1-2 lyžice). Spracované cesto odložíme do chladničky.
Jablká nastrúhame na hrubom strúhadle a vložíme ich do hrnca, v ktorom ich budeme variť. Pridáme 200 ml vody, cukor a varíme, kým sa voda neodparí. Ku koncu pridáme škoricu, vanilkový cukor.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto do veľkosti plechu. Cesto uložíme do tukom vymasteného a múkou vysypaného plechu a vidličkou ho popicháme. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 10 minút.
Po 10 minútach cesto vyberieme, navrstvíme jablkovú náplň a vrátime do rúry. Pečieme ďalších 15 minút.
Bielky vyšľaháme mixérom do tuhej peny a postupne pridávame cukor. Pena bude krásne nadýchaná a krásne lesklá. Navrstvíme na jablká a vložíme späť do rúry. Teplotu sme znížili na 120 stupňov a koláč necháme dôjsť cca pol hodinu - prípadne sledujeme, každá rúra je iná. Ak sneh začne jemne hnednúť, koláč ihneď vyberáme.