NajRecept.sk Dezerty Koláče Jablkový koláč Hrnčekový recept na vynikajúci strúhaný jablkový koláč - jablkové tornádo
Hrnčekový recept na vynikajúci strúhaný jablkový koláč - jablkové tornádo
Hrnčekový recept na vynikajúci strúhaný jablkový koláč - jablkové tornádo
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Triniti Triniti    ·   27.1.2024

Hrnčekový recept na vynikajúci strúhaný jablkový koláč - jablkové tornádo

Tradične som do jablkových dezertov pridávala tvaroh či kyslú smotanu, avšak použitie pudingu predstavuje zásadné zlepšenie. Odporúčam vám vyskúšať tento vynikajúci recept na jablkový koláč, ktorý si zamilujete. Jedná sa o jednoduchý hrnčekový recept na lahodný jablkový koláč s názvom jablkové tornádo.

40 min
Čas prípravy
75 min
Čas varenia
Suroviny

Cesto:

4 hrnčeky
hladká múka
1/2 bal.
prášok do pečiva
1 hrnček
práškový cukor
250 g
maslo
6 ks
žĺtok
2 lyžice
kyslá smotana

Náplň:

10 ks
jablká
1/4 hrnčeka
voda
1 hrnček
kryštálový cukor
1 lyžička
škorica
1 lyžica
zemiakový škrob
4 lyžice
citrónová šťava
4 lyžice
strúhanka

Bielková pena:

6 ks
bielok
1/2 hrnčeka
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový puding
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Všetky ingrediencie pre cesto spojíme v mise a spracujeme ich do gule, ktorú následne rozdelíme na dve časti v pomere jedna k dvom. Každú časť zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky. Menšiu časť odporúčam umiestniť do mrazničky, pretože jej následné strúhanie na vrchnú časť koláča bude tak ľahšie.
  2. Nastrúhame jablká na hrubom strúhadle, vložíme ich do hrnca a posypeme cukrom a škoricou. Pridáme citrónovú šťavu a pomaly dusíme približne štvrť hodiny, až jablká zmäknú. Potom pridáme vodu zmiešanú so škrobom a varíme, kým zmes nezhustne.
  3. Najprv si pripravíme pekáč, ktorého dno pokryjeme papierom na pečenie a predhrejeme rúru na 180 stupňov. Na dno pekáča potom rovnomerne nastrúhame väčšiu časť pripraveného cesta a pečieme približne 8 minút. Po upečení necháme cesto krátko oddýchnuť a mierne vychladnúť, následne povrch cesta posypeme strúhankou, čo pomôže absorbovať vlhkosť z náplne a udržať spodnú vrstvu koláča chrumkavú.
  4. Na predpečené cesto posypané strúhankou rovnomerne rozložíme dusené jablká. Potom pripravíme bielkovú penu tým, že bielky ušľaháme s cukrom do tuhej peny. Keď bude pena dostatočne tuhá a lesklá, opatrne do nej na najnižších otáčkach mixéra vmiešame pudingový prášok. Túto zmes potom rozotrieme cez vrstvu jabĺčok.
  5. Na penu nastrúhame zvyšnú menšiu časť cesta, ktorú sme si vopred uložili do mrazničky, aby sa lepšie strúhala. Potom koláč vložíme späť do rúry, ktorú sme znížili na teplotu 170 stupňov a pečieme približne 50 minút. Počas pečenia je dôležité koláč pravidelne sledovať, aby bol dokonale upečený a zlatistý na povrchu.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár