Citrón - definuje ho jednoznačná horkastá aróma, výrazná chuť a vôňa. Avšak viete o ňom dostatočne veľa? Tento týždeň prinášame niekoľko zaujímavosti o jeho pôvode, pestovaní a samozrejme niekoľko citrónových receptových inšpirácií.
Tento kyslý zázrak pochádza z Ázie. Predpokladá sa, že európania po prvý krát prišli s citrónom do kontaktu v 10. storočí avšak v kuchyni sa ešte v tej dobe vôbec nepoužíval. Pestovať v rámci obchodných účelov sa začal až 19-stom storočí v Taliansku, Španielsku, Floride a Kalifornii.
Citrón je jedným z bohatých zdrojov vitamínu C, ktorý prispieva k silnejšej imunite, podporuje telo v boji s infekčnými chorobami. Počas nášho života sa v tele nahromadí mnoho toxických látok, čo sa niekedy odrazí i na zovňajšku. Jeho účinky už pri malom množstve pomáhajú pri detoxikácii organizmu a pravidelnej vnútornej hygiene.Súčasnými najväčšími svetovými producentmi sú Taliansko, Španielsko a USA.
V kuchyni je to veľký pomocník pri ochutení čajov či príprave niektorých jedál, napríklad zeleninových šalátov. V súčasnosti patrí citrón medzi trendy v zdravom stravovaní, avšak neprepadnite rôznym niekedy až extrémnym detoxikačným diétám. Citrón je jedným z najlepších spaľovačov tukov a urýchľovačov metabolizmu vôbec, vďaka obsahu kyseliny citrónovej. Nadmerné pitie citrónovej šťavy naraz môže spôsobiť poškodenie zubnej skloviny, preto nezabudnite všetko s mierou :)
Momentálne sa tento žltý kyslý zázrak teší obľube v podobe jednoduchej citrónovej limonády, ktorú môžete dostať takmer v každej kaviarni.
Citrón ako pomocník pre náš organizmus
Faktorov a oblastí, v ktorých citrón pomáha ľudskému organizmu je niekoľko:
Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste