NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Recept na vianočný prekladaný štedrák z lístkového cesta s tromi najlepšími náplňami na jedno sústo.
Recept na vianočný prekladaný štedrák z lístkového cesta s tromi najlepšími náplňami na jedno sústo.
Recept na vianočný prekladaný štedrák z lístkového cesta s tromi najlepšími náplňami na jedno sústo.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Karambola Karambola    ·   16.10.2023

Recept na vianočný prekladaný štedrák z lístkového cesta s tromi najlepšími náplňami na jedno sústo.

Skutečně velmi rychlý vánoční pokrm, který si užijete. Zvládla jsem ho připravit během půl hodiny maximálně.

40 min
Čas prípravy
25 min
Čas varenia
Suroviny

Budeme potrebovať:

1 bal.
lístkové cesto
200 g
lekvár
na potretie
vajce
na posypanie
kryštálový cukor

Orechová plnka:

100 g
mleté vlašské orechy
50 ml
mlieko
1 lyžica
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor

Tvarohová plnka:

200 g
tvaroh
1 lyžica
kryštálový cukor
1 bal.
vanilkový cukor
citrónová kôra

Maková plnka:

150 g
mletý mak
100 ml
mlieko
1 lyžica
kryštálový cukor
1/2 lyžička
škorica
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Orechová plnka:
    Orechy zalejte teplým mliekom, v ktorom ste rozpustili kryštálový a vanilkový cukor. Dôkladne premiešajte a plnka je hotová.
  2. Tvarohová plnka:
    Tvaroh zmiešajte s vanilkovým a kryštálovým cukrom a na ochutenie pridajte nastrúhanú citrónovú kôru.
  3. Maková plnka:
    Mletý mak zalejeme teplým mliekom, do ktorého sme rozpustili kryštálový cukor a pridáme škoricu. Dôkladne premiešame.
  4. Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát, potrieme ho lekvárom a môžeme začať s vrstvením. Prvou vrstvou bude orechová náplň, ktorú umiestnime asi 8-10 cm od okraja cesta. Potom preložíme tento okraj smerom k stredu a na vrch nasledujúcu vrstvu tvarohovej náplne. Opäť preložíme smerom k stredu, dbáme však na to, aby sme cesto neroztrhli. Nakoniec pridáme makovú náplň a zakryjeme ju preklopením okraja cesta. Akonáhle sme preklopili okraj, prečnievajúce cesto schováme pod závin. Týmto spôsobom zaistíme, že náplň nevytečie a cesto sa neroztrhne.
  5. Závin prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme ho rozšľahaným vajíčkom. S ostrým nožom urobíme zárezy po celom závine a vložíme ho do vopred vyhriatej rúry. Začneme pečenie pri teplote 200 stupňov celzia po dobu asi 10 minút. Potom znížime teplotu na 170 stupňov celzia a dopekáme ďalších 10-15 minút, avšak dobu pečenia sledujeme, pretože každá rúra môže byť trochu odlišná. Tesne pred dokončením potrieme vrchnú časť závinu ešte raz vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom, aby závin získal krásny lesk
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár