NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Nepečené pečivo Jednoduchý a rýchly Vianočný recept na grilážové karamelové rezy
Jednoduchý a rýchly Vianočný recept na grilážové karamelové rezy
Jednoduchý a rýchly Vianočný recept na grilážové karamelové rezy
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Karambola Karambola    ·   6.11.2023

Jednoduchý a rýchly Vianočný recept na grilážové karamelové rezy

Obvykle sa vyhýbam vysokým grilážovým rezom, ktoré sa počas krájania rozpadajú. Možno mám zlý recept, ale stále preferujem starú osvedčenú verziu, kde si karamel pripravujem ručne. Je fantastický s orechmi a môžete si pridať aj sušené ovocie alebo kokos podľa svojho gusta.

20 min
Čas prípravy
Suroviny
250 g
kryštálový cukor
250 g
tuk alebo maslo
1 plechovka
Salko (zahustené sladené mlieko)
250 g
sekané orechy
8 ks
tortové oblátky
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Na miernom ohni v hlbšej panvici necháme cukor skaramelizovať. Dôležité je nezamiešať, aby sme sa vyhli tvorbe hrudiek. Počkáme, kým sa cukor rozpustí a vytvorí karamel a potom pridáme kocky nakrájaného masla. Musíme byť opatrní, pretože to môže prskať. Miešame, kým sa maslo úplne nerozpustí a potom pridáme zahustené sladené mlieko, ktoré necháme variť asi 5 minút.
  2. Nakoniec primiešame orechy a necháme variť 3 minúty. Naďalej miešame, aby sme zabránili pripáleniu karamelu a zaisťovali, že griliášové rezy nebudú horké.
  3. Po odstavení necháme zmes mierne vychladnúť, ale skutočne len mierne. Ešte teplé nanesieme na oplátku. Potom položíme druhý oplátok na vrch a mierne zatlačíme a zaťažíme, ideálne aspoň cez noc, najlepšie do druhého dňa.
  4. Potom nakrájame zmes na rezy a podľa preferencie môžeme ešte pridať polevu z čokolády, ale nie je to nutné.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár