NajRecept.sk Dezerty Vianočné poleno
Vianočné poleno
Recept Vianočné poleno
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
klaura    ·   22.12.2018

Vianočné poleno

Najskôr trochu osvety ... o polene ... :) Vo Francúzsku je rozšírená tradícia Bûche de Noël, vianočného polienka. Najstarší a najmladší člen rodiny spoločne prinášajú do domu vianočné polienko buď z ovocného stromu, najčastejšie gaštana, ktoré znamená hojnosť, alebo z duba, ktoré má byť zárukou rodinnej pevnosti a sily. Polienko slávnostne zapália a musí horieť celú vianočnú noc, v niektorých regionoch aj dvanásť dní, ktoré delia Vianoce od Troch Kráľov. Polienko kropia vínom a olejom, aby bola dobré úroda, a posýpajú soľou, aby odohnali čarodejnice. Ohorené zvyšky polienka majú zázračnú moc: chránia pred bleskom, požiarom, chorobami dobytka a nepriazňou osudu. Dnes slúži ako náhrada dreveného polienka krémová čokoládová roláda v tvare polena. Tiež sa nazýva Bûche de Noël a tvorí neodmysliteľnú súčasť štedrovečerného stola.

Suroviny

Cesto:

5 ks
vajce
150 g
jemný kryštálový cukor
100 g
polohrubá múka
2 PL
olej
2 PL
kakaový prášok

Plnka:

80 g
lieskové oriešky
1 balenie
Zlatý klas)
200 ml
mlieko
125 g
maslo
100 g
práškový cukor

Plnka č. 2

100 g (na varenie)
čokoláda
2 kusy
žĺtok
300 ml
mlieko
100 g
práškový cukor
30 g
hladká múka
125 g
maslo
na potretie pikantný (višňový)
džem
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Oddelíme si žĺtka od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor. Po jednom potom pridávame žĺtka.
  2. Ručne zamiešame 2 PL oleja a múku.
  3. Nakoniec preosejeme kakao.
  4. Cesto vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom a upečieme. 20 min. pri 180 °C.
  5. Na čistý pečiaci papier upečený plát preklopíme, papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, položíme opäť na cesto (teda máme papier naspodu, cesto a papier na vrchu) a všetko spolu zvinieme.
  6. Takto necháme roládu vychladnúť.
  7. Medzitým si na suchej panvici opražíme lieskovce a keď sa nám šupka sama oddeľuje - ošúpeme ich. Najlepšie to ide v kuchynskej utierke.
  8. Očistené lieskovce nahrubo zomelieme alebo posekáme.
  9. Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding, za stáleho miešania necháme vychladnúť, maslo vymiešame s orieškami a postupne do maslovej hmoty zašlahávame puding.
  10. Pripravíme si aj druhý krém tak, žĺtky, cukor a múku vymiešame s trochou mlieka do hladka.
  11. Zvyšné mlieko v hrnci necháme rozvariť, vylejeme do neho zmes, za stáleho miešania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť spolu so zmäknutou čokoládou na varenie.
  12. Po vychladnutí zmiešame s maslom a dobre vyšľaháme.
  13. Cesto rozvinieme, natrieme višňovým, alebo ríbezľovým džemom, potrieme krémom.
  14. Znovu zvinieme do rolády, celý vrch  ponatierame čokoládovým krémom a urobíme vidličkou štruktúru kôry. Necháme stuhnúť. Prajem dobrú chuť.
 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár