Atrológ sa pokúša variť v Antarktíde pri -70 ° C a výslecok vás jednoznačne šokuje!

Astrobiológ sa pokúša variť v Antarktíde pri -70 ° C a výsledok vás jednoznačne  ŠOKUJE!


Pokojne zabudnite na všetko, čo ste o Antarktíde doposiaľ počuli. Lepšie je dať sa rovno prekvapiť. Kto nevidel, neuverí. Takto sa zabávajú vedci!

Cyprien Verseux je glaciológ a astrobiológ, ktorý v súčasnosti pracuje na najvzdialenejšej vedeckej základni na svete: Stanica Concordia v Antarktíde. Dokonca aj Medzinárodná kozmická stanica, ktorá je vzdialená 400 km nad zemou je bližšie k civilizácii ako toto miesto. Keď nie je zaneprázdnený zhromažďovať vzorky a robiť prieskum o klíme v minulosti, Cyprien udržiava blog, aby sa podelil o svoje skúsenosti so životom v tomto extrémnom prostredí.

Problémy pri vykonávaní takých vecí, ktoré všetci považujeme za samozrejmosť, vedú k fascinujúcemu čítaniu.

Cyprien a malá skupina vedcov sú samy na začiatku v hlbinách zimnej zóny v Antarktíde, kde ani baktérie nemôžu prežiť. “Je taká zima, že vozidlá nemôžu prísť a odísť. V súčasnosti máme 13 ľudí: technikov, vedcov, kuchára a lekára. ” Zdôraznil Cyprien.

Nedostatok kyslíka a neplodná púštna krajina spôsobujú, že vedci majú pocit, že žijú na inej planéte. “Je to najchladnejšia oblasť na Zemi, pričom teploty dosahujú v zime až pod -80 ° C,” vysvetlil. “Videli sme Slnko znovu v auguste až po 3 mesiacoch.” Vzduch je extrémne suchý a má nedostatok kyslíka.

Napriek tomu, že je Concordia v nehostinnej púšti, je veľmi atraktívna pre výskumníkov z rôznych oblastí, ako je astronómia, ľudská fyziológia (Európska vesmírna agentúra ju používa na štúdium adaptácie človeka na to, čo je veľmi podobné budúcim podmienkam mesiaca, alebo Marsu ), glaciológia, atmosférické vedy a geofyzika. ”

Cyprien a jeho kolegovia pracujú ako vedci. Ich práca je mimoriadne dôležitá, pretože vrhá svetlo na to, ako sa zmenilo podnebie v minulosti a poskytuje prehľad o možných zmenách v budúcnosti. “Výskum uskutočnený tu prináša neoceniteľné informácie o klimatických zmenách,” oboznámil nás. “Práve vďaka projektu EPICA sme vedeli, že úrovne skleníkových plynov, konkrétne oxid uhličitý a metán, neboli nikdy tak vysoké ani za posledných 800 000 rokov.”

 

Aby Vás Cyprien trochu pobavil rozhodol sa ísť von a má namierené “VARIŤ“.

Fotografovanie rôznych druhov potravín v hlbokom zmrazení. Samozrejme, že fotky boli zilustrované len kvôli zábave, ale  jasne nám predstavujú  absolútnu intenzitu zimy tam v Antarktíde a v neposlednom rade vplyv gravitácie. Pozor! Toto nie je žiadny piknik! “V zimnej dobe vyčerpáme čerstvé potraviny (keďže od začiatku februára do začiatku novembra nemáme žiadny ďalší predaj), a preto jeme väčšinou mrazené potraviny: vzhľadom na to, že teploty nie sú v pozitívnom stave, len ich uchovávame vonku v takzvaných kontajneroch.

 

MOŽNO JE TO ŠÉFKUCHÁR NA MARSE, ALEBO VEDEC V ANTARKTÍDE? POSÚĎTE SAMI!









1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *