Jahodovo-penový dezert

Recept Jahodovo-penový dezert

Pridal: adkas-tastyfood, 8.9.2016

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Nádherný a chutný letný dezert. Ja som použila čerstvé jahody, ale môžete použiť akékoľvek čerstvé drobné ovocie. Každému podľa chuti. Nedoporučujem však použiť kompótové ovocie. Korpusy si môžete upiecť vopred. Plnenie šľahačkou a ovocím doporučujem pred podávaním. Penové (bielkové) korpusy pri dlhšom pôsobení šľahačkovej smotany mierne navlhnú, ale mne to osobne nevadí. Príjemne chrumkavá čokoládová poleva v kombinácii s penovými korpusmi a nie presladenou šľahačkou a kyselkavými jahodami bola skutočne výborná kombinácia. Jednoduché, náročné a dobre vyzerajúce. Také predsa ľúbime všetci. No nie? Ingrediencie sú na 8 - 10 kusov.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 8.9.2016

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

3 ks (z väčších vajec)bielka
180 gkryštálový cukor
1 ČLocot
1 ČL (u mňa conflour)solamyl
štipka soli
100 g horká čokoláda
500 ml šľahačková smotana
2 PLpráškový cukor
400 g (čerstvé)jahody

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Najprv si pripravíme plech ( bez jedného okraju) a vyložíme papierom na pečenie.
  2. Na papier si nakreslime tri obdĺžniky  10 x 25 cm. Medzi obdĺžnikmi necháme aspoň 2-3 cm medzeru. Korpusy pri pečeni mierne narastú.
  3. Papier otočíme na druhú stranu (nákresom dolu). Aby sa papier na plechu nešmýkal, potrieme kvapkou oleja každý roh plechu a priložíme papier.
  4. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Postupne pridávame cukor.
  5. Zakaždým dobre prešľaháme. Pridáme ocot, prešľaháme. Pridáme Solamyl, prešľaháme.
  6. Pomocou cukrárenského vrecka s okrúhlou špičkou nanesieme penu na predkreslenú šablónu.
  7. Rozdelíme na tri rovnaké časti.
  8. Rúru predhrejeme a sušíme korpus pri teplote 140 °C asi 60 minút. Rúru vypneme a korpusy necháme vychladnúť v rúre.
  9. Nad parou rozpustíme čokoládu a necháme mierne ochladiť.
  10. Keď sú penové pláty vychladnuté, odlupneme od papiera na pečenie a preložíme na tácku.
  11. Je dobre podložiť si spodný korpus dvomi kancelárskymi papiermi, aby sme si neznečistili tácku.
  12. Po dokončení papier vytiahneme a tácka ostane čistá.
  13. Penové pláty (spodný a stredný) potrieme tenkou vrstvou čokolády a dáme asi na 10 minút do chladničky.
  14. Jahody pokrájame na menšie kúsky. 8 - 10 kusov odložíme bokom na zdobenie dezertu.
  15. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom. Keď je čokoláda stuhnutá, vyberieme penové pláty a nanesieme 1/3 šľahačkovej smotany. Poukladáme časť na drobno pokrájaných jahôd.
  16. Priložíme penový korpus a postupne opakujeme. Priložíme tretí, vrchný plát a potrieme poslednou tretinou šľahačkovej smotany.
  17. Ozdobíme celými jahodami a pofrkáme čokoládou.
  18. Skladujeme v chladničke. Ako som už v úvode spomínala, pôsobením šľahačkovej smotany penové pláty jemne navlhnú, takže odporúčam plniť bezprostredne pred podávaním. Dezert aj po dvoch dňoch v chladničke pekne držal tvar a jemne navlhnuté penové pláty neubrali na chuti tomuto pohľadnému letnému dezertu.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť