Kelové závitky (mäsový aj vegetariánsky variant)

Pridal: Spinava kuchyna je s, 17.7.2016
Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso
Nahraj fotku a pochváľ sa
Január a február sú zložitým prechodným obdobím. Je stále zima, ale človeku sa už žiada jar a občas nevie čo variť. Tekvica sa už míňa, cvikla nie je každému pochuti a nápady sa míňajú. Často však zabúdame, že práve toto obdobie je sezónou kelu! A tak som pátrala po neobyčajnom recepte (nie na kelový prívarok), ktorého hlavnou zložkou by bol kel. Listovala som v svojej staronovej kuchárskej knihe z roku 1960 a natrafila som na dva recepty, ktoré som spojila v jeden. Tak vznikli kelové závitky plnené ryžou a mletým mäsom. No nechcela som ochudobniť vegetariánov o tento recept a vymyslela som závitky plnené ryžou, kelom a vareným vajíčkom. Nie je to žiadne prešpekulované jedlo, chute sú jednoduché, také typické slovenské. Žiadne výrazné koreniny, iba soľ a mleté čierne korenie. Všetky suroviny si zachovávajú svoju chuť, no aj napriek tomu spolu tvoria chutné a hlavne výživné jedlo :).
Pridal: Spinava kuchyna je s, 17.7.2016
Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso
SUROVINY
- Na olivovom oleji si speníme nadrobno nakrájanú jednu cibuľu.
- Pridáme prepláchnutú ryžu a zalejeme 1 a pol hrnčekom vody.
- Osolíme a varíme pod pokrievkou do zmäknutia.
- Na rozohriatej panvici do chrumkava opečieme na kocky nakrájanú slaninku.
- Pridáme na kocky nakrájanú jednu cibuľu, orestujeme do sklovita a pridáme mleté mäso.
- Osolíme, okoreníme. Opekáme na panvici cca 10 minút.
- Prikryjeme a necháme dusiť do mäkka.
- Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Pridáme asi 1/2 ČL soli.
- Kelové listy vhodíme do vriacej vody a varíme cca 3 minúty, následne ihneď schladíme vodou a necháme odkvapkať (listy varte postupne, všetky sa do hrnca nezmestia).
- Asi 2/3 ryže zmiešame s uduseným mäsom, podľa chuti dosolíme a okoreníme.
- 1/3 ryže zmiešame s nakrájanými vajíčkami uvarenými natvrdo.
- Z dvoch kelových listov vyrežeme tvrdý stred (koštial), nakrájame na pásiky a primiešame k ryži s vajcom. Dochutíme podľa chuti.
- Na obvarené kelové listy (tvrdý koštial vyrežeme), kladieme väčšiu kôpku mäsovej alebo vegetariánskej plnky, dobre zavinieme.
- Závitky dáme do zapekacej misy vymazanej olivovým olejom a posypeme ochutenou strúhankou, ktorú pripravíme z 2 PL kukuričnej strúhanky, 1 PL olivového oleja, 1/2 ČL čili vločiek (alebo podľa chuti), hrste nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, soli a mletého čierneho korenia.
- Závitky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 - 25 minút.
- Závitky sú dosť sýte, takže príloha nie je potrebná, ale odporúčam podávať s domácim kompótom (napr. marhule :)) a posypané parmezánom.