Kelové závitky (mäsový aj vegetariánsky variant)

Recept Kelové závitky (mäsový aj vegetariánsky variant)

Pridal: Spinava kuchyna je s, 17.7.2016

Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Január a február sú zložitým prechodným obdobím. Je stále zima, ale človeku sa už žiada jar a občas nevie čo variť. Tekvica sa už míňa, cvikla nie je každému pochuti a nápady sa míňajú. Často však zabúdame, že práve toto obdobie je sezónou kelu! A tak som pátrala po neobyčajnom recepte (nie na kelový prívarok), ktorého hlavnou zložkou by bol kel. Listovala som v svojej staronovej kuchárskej knihe z roku 1960 a natrafila som na dva recepty, ktoré som spojila v jeden. Tak vznikli kelové závitky plnené ryžou a mletým mäsom. No nechcela som ochudobniť vegetariánov o tento recept a vymyslela som závitky plnené ryžou, kelom a vareným vajíčkom. Nie je to žiadne prešpekulované jedlo, chute sú jednoduché, také typické slovenské. Žiadne výrazné koreniny, iba soľ a mleté čierne korenie. Všetky suroviny si zachovávajú svoju chuť, no aj napriek tomu spolu tvoria chutné a hlavne výživné jedlo :).

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 17.7.2016

Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso

SUROVINY

cca 12 - 15 ks, prípadne viac, podľa veľkosti kelové listy
2 ks cibuľa
cca 450 g hovädzie mäso
cca 100 g (použila som čistú bielu, ale môžete použiť aj prerastanú)slanina
1 hrnček ryža
voda
2 ks (varené natvrdo)vajce
mleté čierne korenie
olivový olej
(kukuričná)strúhanka
chilli
petržlenová vňať

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1.  Na olivovom oleji si speníme nadrobno nakrájanú jednu cibuľu.
  2. Pridáme prepláchnutú ryžu a zalejeme 1 a pol hrnčekom vody.
  3. Osolíme a varíme pod pokrievkou do zmäknutia.
  4. Na rozohriatej panvici do chrumkava opečieme na kocky nakrájanú slaninku.
  5. Pridáme na kocky nakrájanú jednu cibuľu, orestujeme do sklovita a pridáme mleté mäso.
  6. Osolíme, okoreníme. Opekáme na panvici cca 10 minút.
  7. Prikryjeme a necháme dusiť do mäkka.
  8. Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Pridáme asi 1/2 ČL soli.
  9. Kelové listy vhodíme do vriacej vody a varíme cca 3 minúty, následne ihneď schladíme vodou a necháme odkvapkať (listy varte postupne, všetky sa do hrnca nezmestia).
  10. Asi 2/3 ryže zmiešame s uduseným mäsom, podľa chuti dosolíme a okoreníme.
  11. 1/3 ryže zmiešame s nakrájanými vajíčkami uvarenými natvrdo.
  12. Z dvoch kelových listov vyrežeme tvrdý stred (koštial), nakrájame na pásiky a primiešame k ryži s vajcom. Dochutíme podľa chuti.
  13. Na obvarené kelové listy (tvrdý koštial vyrežeme), kladieme väčšiu kôpku mäsovej alebo vegetariánskej plnky, dobre zavinieme.
  14. Závitky dáme do zapekacej misy vymazanej olivovým olejom a posypeme ochutenou strúhankou, ktorú pripravíme z 2 PL kukuričnej strúhanky, 1 PL olivového oleja, 1/2 ČL čili vločiek (alebo podľa chuti), hrste nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, soli a mletého čierneho korenia.
  15. Závitky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov 20 - 25 minút.
  16. Závitky sú dosť sýte, takže príloha nie je potrebná, ale odporúčam podávať s domácim kompótom (napr. marhule :)) a posypané parmezánom.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť