Špagety carbonara

Recept Špagety carbonara

Pridal: S varechou v ruke, 5.1.2016

Kategorie: Cestoviny

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Nedávno som bol v našej Košickej Optime a keď som uvidel obchodík s talianskymi výrobkami, vedel som že tu budem nakupovať často - cestoviny, syry, pancetta, mäsové výrobky, oleje a ešte mnoho iného. Nevedel som sa rozhodnúť, čo kúpim, pretože sa mi páčilo všetko. Nakoniec som sa rozhodol pre pancettu a ešte niekoľko drobností, pretože dobré špagety carbonara sa nedajú pripraviť zo slovenskej slaniny a obyčajného syra. Ak chcete mať na tanieri Taliansko, potrebujete pancettu, špagety z tvrdej pšenice, dobré vajcia a taliansky tvrdý syr.

FOTKA OD VÁS

Pridal: S varechou v ruke, 5.1.2016

Kategorie: Cestoviny

SUROVINY

pancetta
z tvrdej pšenicešpagety
taliansky tvrdý, napr. parmezán, pecorino, grana padanosyr
4 kusyvajce
čerstvo mleté čierne korenie
soľ

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Najskôr som dal variť vodu, samozrejme osolenú.
  2. Kým voda zovrela, takúto krásnu pancettu - neúdenú taliansku slaninu som nakrájal na tenké plátky, tak 1 až 2 mm a tie potom na obdĺžniky 1 x 1,5 cm - ako na fotke.
  3. Potom som pancetu vyškvaril v hlbokej panvici a nechal schrumkovatieť. Prebytočnú masť som zlial.
  4. Zo štyroch čerstvých vajec (dve žĺtka na jednu porciu) som oddelil žĺtka a dal do misky. Pridal som asi dve lyžice nastrúhaného tvrdého syra, použil som Grana Padano a veľa čierneho mletého korenia.
  5. Dobre som to spolu premiešal a pridal som aj dve polievkové lyžice vody v ktorej som varil špagety.
  6. Trojfarebné špagety z tvrdej pšenice semolino, už boli skoro hotové (varil som ich podľa návodu asi 10 minút)
  7. Cestoviny som odstavil, scedil a pridal k vyškvarenej pancette, ktorá už odpočívala v takmer studenej panvici.
  8. Prelial som cestoviny  rozmiešanými žĺtkami so syrom, čiernym korením, špagetovou vodou. Párkrát som prehodil, aby sa omáčka dobre spojila so špagetami.
  9. Nemusíte sa báť, že budete jesť surové vajcia, horúce špagety ich tepelne upravia a neurobia z nich praženicu, preto špagety nepremývajte v studenej vode.
  10. Na tanieri som ešte dochutil čerstvo mletým čiernym korením a nastrúhaným syrom.
 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť