FotoRecept | Kysnutý slivkový koláč
Slivky sú veľmi vďačné ovocie. Či už surové, varené na lekvár, alebo ako pálenka. O tej tu písať nebudem na to sú povolanejší 🙂
Sezóna sliviek je tu a s ňou aj slivkové koláče, buchty a iné dobroty. Podľa mňa toto ovocie najlepšie ladí s kysnutým cestom - slivkové buchty sú top a takou slovenskou i českou klasikou. Na Slovensku rastú skoro všade a tak má každy kraj svoje špeciality ktoré s nimi pripravuje.
Recept na základ, teda na ksynuté cesto, a inšpirácia je z oblasti Tekova. To bol región, rsp. župa na Dolnom Pohroní. V Leviciach sa dnes nachádza múzeum oblasti Tekov. Dodržala som aj povodný postup prípravy a sposob pečenia. Len hrozienka som nahradila práve slivkami. Myslím si, že väčšina receptov má spoločný základ a obmieňali sa ingrediencie do náplň alebo konečný tvar koláčov a pod. Recept je stručný a zbytočne sa v ňom nerozpisujú o postupe, takže je treba mať kus praxe, a kysnuté cesto nejaké skúsenosti potrebuje 🙂 Ale na druhú stranu ak sa budete držať základných pravidiel určite sa podarí.
Tu je pár rád na prípravu kysnutého cesta, ktoré dodržiavam:
- všetky suroviny musia mať rovnakú = izbovú teplotu
- ak je v recepte mlieko, nikdy nepoužite príliš horúce, stačí tiež izbová teplota alebo vlažné
- droždie si vyberte min. hodinu pred pečením aby sa naštartovalo a tak pripravte kvások
- do kvásku vždy pridajte aspoň štipku cukru - tiež pomáha naštartovať kvasný proces
- nikdy nepridajte soľ do kvásku, radšej do múky alebo už do premiešaného kvásku s múkou, soľ zastaví kvasenie
- ak miesite v mixéry, min. raz oddeľte cesto pomocou špachtle od dna misy aby vám tam neostávala múka
- dobre premiesiť, nahnať vzduch do cesta, može trvať aj desať minút
- ak ste miesli v mixéry vždy je dobré cesto ešte prepracovať aj rukami, stačí chvíľu, dodáte mu tú poslednú ingredienciu ktorá sa nepredáva - lásku
- vykysnúť nechajte cesto prikryté, pozor na prievan, ideálne je zabaliť do deky alebo perín 🙂 ja zásadne nevetrám a neotváram v kuchyni okno keď mi cesto kysne 🙂
- na vykysnutie cesta použite radšej nerezovú, drevenú misu alebo ošatku, nie plastovú
- rúry v bytoch nemajú dostatok vlhkosti, hlavne tie elektrické, preto je dobré dať na spodok nádobu s vodou a cesto orosiť vodou pred vložením do rúry aj po vybratí - tým dosiahnete chrumkavosť korky - platí u pečiva
- sladké kysnuté koláče potierajte maslom alebo iným tukom
Ingredients
Instructions
- V hrnčeku si pripravíme kvások - droždie, trochu múky a štipku cukru a mlieko zmiešame a necháme cca 10 minút nakysnúť.
- Do misy na miesenie dáme múku, hotový kvások, soľ a postupne pridávame aj mlieko a vajíčka. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť približne 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na placku, ktorú potrieme maslom, posypeme cukrom (môžete posypať aj škoricou) a poukladáme nakrájané slivky.
- Cesto s náplňou stočíme do venca a vložíme do formy vymazanej maslom.
- Nechajte približne 20 minút podkysnúť.
- Koláč potrite rozpusteným maslom a pečte v rúre vyhriatej na teplotu 180°C cca 45 minút.
Pridaj komentár