Zemiakový chlieb s prímesou špaldovej múky a semienkami

Zemiakový chlieb s prímesou špaldovej múky a semienkami

By 16. júna 2015

Zemiakový chlieb sa u nás pečie často. Recept som získala v rodine môjho partnera, je tradičný a mnohými rokmi overený. Čerstvo upečený domáci chlebík nesmie u nás doma chýbať pri štedrovečernom stole, ani pri silvestrovskej kapustnici. Počas Vianoc, ktoré sú sotva za dvermi, som overený recept čiastočne pozmenila. Tentokrát som nepoužila čisto bielu chlebovú múku, ale som ju (v nervóznom očakávaní, či sa podarí) zmiešala so špaldovou celozrnnou. Pridala som semienka slnečnice, tekvice a ľanové semienka. Rasca a hrubozrnná soľ sú overená klasika. Z cesta pečiem dva dlhé chlebíky (na dĺžku plechu) a alebo len jeden chlieb a zo zvyšku vyjde asi desať kusov menších bagetiek alebo bosniakov.

 

 

Ingredients

Instructions

  1. Zemiaky v šupke vopred uvarím, ošúpem a postrúham na strúhadle na jemno - napr. na strúhadle na syr.
  2. Dám ich do misky a pomrvím do nich kvasnice, zalejem vodou, premiešam.
  3. Prikryjem čistou utierkou a čakám, kým kvások vybehne - môže to trvať 10 až 20 minút. Snažím sa o stabilné teplo v kuchyni, bez prievanu, až dokiaľ všetko cesto nie je v rúre. Ak plánujem pečenie chleba, múku mám už od predchádzajúceho večera postavenú na kuchynskej linke.
  4. Múku preosejem do veľkej misy (3 PL múky odložím nabok na podsýpanie cesta), pridáme soľ a semienka (časť tekvicových odkladám na posypanie chleba), dobre premiešam.
  5. Kvások vylejem do múky a vypracujem kompaktné cesto. Keď začne robiť bubliny, trošku ho podsypem aj posypem povrchu a zakryté utierkou nechám na teplom mieste (ideálne v kúte šporáka, ak sa varí alebo pečie) aspoň hodinu kysnúť.
  6. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem preložím ho na dosku podsypanú múkou. Rozdelím ho na dve časti.
  7. Jednu hneď premiesim a nechám ešte pod utierkou podkysnúť.
  8. Druhú časť rukami vyvaľkám na placku hrubu cca 1 cm, a rozkrojím na viacej drobných častí, cca 10x10 cm. Ak máme, plním ich kúskami klobásky a tvarujem podlhovasté bagetky alebo okrúhle bosniaky.
  9. Uložím na plech, potriem čistou vlažnou vodou, pozdĺžne alebo v strede nakrojím - 2-3x.
  10. Posypem nakrájanou slaninou, soľou a rascou.
  11. Rúru dobre vyhrejem, na maximum, aspoň 230 °C. Keď vykysnú (10-150min.), idú do rúry.
  12. Plech predtým výdatne pofŕkam alebo roztrekovačom postriekam vodou - vzniknutá para pomáha vytvoreniu správnej kôrky. To platí aj pre chlebík.
  13. Prvých 10 minút pečiem na maxime, potom znižujem na 180°C a dopekám ďalších 20-25 minút.
  14. Po upečení bagetiek/bosniakov znovu rúru vyhrievam na maximum - pôjdu do nej chlebíky. V čase, keď dám bagetky/bosniaky do rúry, zo zvyšného cesta tvarujem podlhovastý chlebík.
  15. Ešte pred uložením na plech vystlaný papierom chleba - cesto ešte pár krát krútim do špirály. Niekedy nerobím bosniaky ale rovno pečiem z cesta dva chleby. Na jeden veľký plech sa mi vojdú dva dlhé chleby.
  16. Prikryjem ich suchou čistou utierkou a nechám v teple kysnúť.
  17. Pred tým ako pôjdu do rúry chlebiky potriem čistou vlažnou vodou, priečne ich viackrát nakrojím, 1x aj v tvare kríža.
  18. Keď tvarujem okrúhle chleby, kríž príde do stredu bochníka.
  19. Posypem soľou a rascou, či tekvicovými semienkami.
  20. Prvých 15 minút pečiem na maxime, potom znižujem na 180°C a dopekám ďalších 35-40 minút.
  21. Celkovo sa chlebík pečie jednu hodinu.
  22. Po upečení chleba preložím na mriežku a necháme odpočívať pod suchou utierkou.
  23. Pred prvým nakrojením nezabudnem chlebík prežehnať.

Nech vám chutí!

Zemiakový chlieb s prímesou š

Print

Blog Na háji je miestom, kde zdieľam svoje nadšenie pre dobré jedlo, fotografiu, nevšednosť všedných okamihov. Dobré jedlo, to sú pre nás dary zeme, plody dopestované v záhradke, na poli, na strome, na farme. Tu niekde za rohom. S láskou a úctou k prírode a jej zákonitostiam. Rada trávim voľný čas fotografovaním, blogovaním, pinterestovaním, starostlivosťou o vlastnú záhradku, hostením našich početných návštev.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *