Zemiaky v šupke vopred uvarím, ošúpem a postrúham na strúhadle na jemno - napr. na strúhadle na syr.
Dám ich do misky a pomrvím do nich kvasnice, zalejem vodou, premiešam.
Prikryjem čistou utierkou a čakám, kým kvások vybehne - môže to trvať 10 až 20 minút. Snažím sa o stabilné teplo v kuchyni, bez prievanu, až dokiaľ všetko cesto nie je v rúre. Ak plánujem pečenie chleba, múku mám už od predchádzajúceho večera postavenú na kuchynskej linke.
Múku preosejem do veľkej misy (3 PL múky odložím nabok na podsýpanie cesta), pridáme soľ a semienka (časť tekvicových odkladám na posypanie chleba), dobre premiešam.
Kvások vylejem do múky a vypracujem kompaktné cesto. Keď začne robiť bubliny, trošku ho podsypem aj posypem povrchu a zakryté utierkou nechám na teplom mieste (ideálne v kúte šporáka, ak sa varí alebo pečie) aspoň hodinu kysnúť.
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem preložím ho na dosku podsypanú múkou. Rozdelím ho na dve časti.
Jednu hneď premiesim a nechám ešte pod utierkou podkysnúť.
Druhú časť rukami vyvaľkám na placku hrubu cca 1 cm, a rozkrojím na viacej drobných častí, cca 10x10 cm. Ak máme, plním ich kúskami klobásky a tvarujem podlhovasté bagetky alebo okrúhle bosniaky.
Uložím na plech, potriem čistou vlažnou vodou, pozdĺžne alebo v strede nakrojím - 2-3x.
Posypem nakrájanou slaninou, soľou a rascou.
Rúru dobre vyhrejem, na maximum, aspoň 230 °C. Keď vykysnú (10-150min.), idú do rúry.
Plech predtým výdatne pofŕkam alebo roztrekovačom postriekam vodou - vzniknutá para pomáha vytvoreniu správnej kôrky. To platí aj pre chlebík.
Prvých 10 minút pečiem na maxime, potom znižujem na 180°C a dopekám ďalších 20-25 minút.
Po upečení bagetiek/bosniakov znovu rúru vyhrievam na maximum - pôjdu do nej chlebíky. V čase, keď dám bagetky/bosniaky do rúry, zo zvyšného cesta tvarujem podlhovastý chlebík.
Ešte pred uložením na plech vystlaný papierom chleba - cesto ešte pár krát krútim do špirály. Niekedy nerobím bosniaky ale rovno pečiem z cesta dva chleby. Na jeden veľký plech sa mi vojdú dva dlhé chleby.
Prikryjem ich suchou čistou utierkou a nechám v teple kysnúť.
Pred tým ako pôjdu do rúry chlebiky potriem čistou vlažnou vodou, priečne ich viackrát nakrojím, 1x aj v tvare kríža.
Keď tvarujem okrúhle chleby, kríž príde do stredu bochníka.
Posypem soľou a rascou, či tekvicovými semienkami.
Prvých 15 minút pečiem na maxime, potom znižujem na 180°C a dopekám ďalších 35-40 minút.
Celkovo sa chlebík pečie jednu hodinu.
Po upečení chleba preložím na mriežku a necháme odpočívať pod suchou utierkou.
Pred prvým nakrojením nezabudnem chlebík prežehnať.