Tiramisu s piškótovým korpusom

Pridal: Andrea Mackova, 28.6.2015
Kategorie: Dezerty
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
FOTKA OD VÁS
Pridal: Andrea Mackova, 28.6.2015
Kategorie: Dezerty
SUROVINY
Piškóta:
5 ks (veľké, izbovej teploty)vajce
200 gkryštálový cukor
200 ghladká múka
Plnka:
750 gmascarpone
7 ksžĺtky
150 gkrupicový cukor
- Pointa nadýchanej piškóty je v dlhom šľahaní vajec a cukru, šľahám ich 12-15 minút na stredných otáčkach do svetlej penistej masy.
- Na záver pomaly vmiešam múku, premiešam dohladka.
- Ihneď prelejem do formy, ktorá nie je ničím vytretá, iba na spodu je vložený a zakvačený (uzavretím okruhu) papier na pečenie.
- Vkladám do rúry, ktorá je poriadne nahriata na 180°C (aspoň 20 minút vopred).
- Po vložení formy s cestom teplotu znížim na 170°C. Neotváram, pečiem 20-25 minút (riaďte sa svojou rúrou).
- Skontrolujem špajdlou, či je správne upečený. Spravidla, keď začne rozvoniavať, je dopečený. Povrch má zlatistý, torchu spľasne, nie veľa. Jeho štruktúra je piškótová, z plnky vsiakne prebytočnú tekutinu ako špongia a tiež nasaje chuť kávy a mandľového likéru.
- Po vychladnútí okraje prejdem tenkým nožom a formu otvorím. Zúbkovým nožom korpus prekrojím napoly.
- Takúto piškótu môžete naplniť aj inou plnkou - napríklad rozmixované sezónne ovocie vymiešate s kelímkom mascarpone, pridáte pochúťkovú smotanu, podľa potreby dosladíte agávavým sirupom. Necháte odležate s podávate. Deti to milujú.
- Každú polovicu z vnútornej strany polievam zmesou likéru a kávy. Ideálne by bolo esperesso - ak máte možnosť si ho doma spraviť, alebo priniesť z neďalekej kaviarne, použite rozhodne espresso.
- Žĺtka s cukrom vyšľahám nad parou do peny. Po vychladnutí spojím s mascarpone, ktoré je premiešané a odpočívalo na kuchynskej linke zhruba dve hodiny. Žltka s cukrom a mascarpone by mali mať pri spájaní rovnakú teplotu.
- Polovicou krému naplním uzavretú formu so spodným plátom.
- Na ňu (vlastne opakom, alebo vrchnou upečenou časťou) priložím spodný korpus.
- Na poliaty druhý plát natriem druhú polovicu krému.
- Cez sitko zaprášim poctivou vrstvou kvalitného kakaa. Prekryjem fóliou (aby nenasiakol prípadné okolitné pachy) a odložím na noc do chladničky.
KOMENTÁRE K RECEPTU