Kardinálov rez

Recept Kardinálov rez

Pridal: Andrea Mackova, 28.6.2015

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Odpusťte mi, tento príspevok bude plný superlatívov. Neuveriteľne dobrý dezert, neuveriteľne nenáročný na prípravu. Posledné roky sme naň trošku pozabudli, tak ho teraz oprášim a možno aj vás navnadím. Ako už u mňa býva dobrým zvykom, ubrala som cukru, zmenila som trošku plnku, verím, že k lepšiemu. Potrebujeme naň hlboký plech a papier na pečenie.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Andrea Mackova, 28.6.2015

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

Cesto:

10 ksvajce
200 gkryštálový cukor
2 ČLprášok do pečiva
štipka soli

Na plnku:

3 PLslivkový lekvár
350 ml (33 )%smotana na šľahanie
1 kelímok (možno vynechať)mascarpone
1 balenie vanilkový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Začnem tým, že si oddelím 8 vajíčok na bielka a žĺtka.
  2. K žĺtkam prihodím 2 celé vajíčka. Použijem väčšie misky.
  3. Do oboch zmesí pridajte malinkú štipku soli.
  4. Rúru dávam vyhrievať na 180°C.
  5. Do bielkovej hmoty príde 150 g cukru a do žĺtkovej zbytok, teda 50 g.
  6. Najskôr bielkovú a potom aj žĺtkovú hmotu šľahám, až kým nezískam bohatú a hustú penu. Aj 10 minút.
  7. Pripravím plech, vysteliem ho papierom, aby papier presahoval všetky okraje.
  8. Potom 2 veľkými lyžicami smelo naberaám striedavo žĺtkovú aj bielkovú penu a vytvárajte pozdĺžne pásy, také tenké, ako sa len dá. . Ja vždy spravím rýchlo prvé kolo, aby som naplnila plech a potom zvyšok navrstvím na to isté. Výsledok vyzerá takto nejako: Ak sa vám to nepozdáva, použite sáčky na zdobenie.
  9. Šup s tým do vyhriatej rúry a cca do 15 minút to krásne napufňá (pre istotu vyskúšajte obvyklým spôsobom, či máte cesto upečené - stačí špáradlom do žĺtkovej časti), takto :
  10. Neskôr to trošku spľasne. Nechajte poriadne vychladnúť.
  11. Vyšľahajte si šľahačku s vanilkovým cukrom a potom pridajte mascarpone, plnku máte hotovú.
  12. Cesto otočím vrchom dolu a opatrne stiahnem papier na pečenie.
  13. Z tej spodnej časti ho natriem 2-3 lyžicami slivkového lekváru.
  14. Navrstvím plnku a cesto cez ňu prehodím. Výsledkom je akoby tunel, ktorý priečne krájate. Môže sa ihneď podávať. Kedysi sme ho povrchu cukrovali práškovým cukrom.
Koláč neobsahuje potraviny zakázané pri bezlepkovej diéte, takže je vhodný ako príležitostná maškrta aj pre celiakov.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť