Fotorecept| Radeckého ryžový nákyp

Pridal: Martina Schmidtova, 16.6.2015
Kategorie: Sladké jedlá
Nahraj fotku a pochváľ sa
Mám veľmi pekné spomienky na školskú jedáleň. Varili tam skvelé jedlá - až na mliekovú polievku - brrr. A jeden z mojich favoritov bol ryžový nákyp poliaty sirupom. Nikdy som už potom takýto nákyp nejedla. Jedla som ich veľa a výborné, ale ten z jedálne bol a asi aj bude neprekonatelný. Nedávno som v jednom časopise (F.O.O.D) narazila na recepty pomenované podľa veľkých postáv z histórie. A ryžový nákyp tam niesol meno Radecký. Josef Václav Radecký - po ňom je mimo iné pomenovaná aj skladba "Radeckého pochod"(Radetzky-Marsch) od Johanna Straussa. A skladba je to nádherná. Myslím si, že aj dobrota menom Radeckého ryžový nákyp može byť skvelá. Či už je s ním historicky naozaj spojená, alebo nie. Ono väčšinou takéto veci vznikali tak, že jedlo dovtedy bežné sa malinko vylepšilo, pridalo sa niečo "extra" a pomenovalo sa na počesť danej osoby, príležitosti a miesta, kde ho podávali kuchári na dvoroch významných ľudí, panovníkov, šľachticov - sviečková Stroganov, roštenka Esterházyho.. Podobné je to napr. aj s holandskou omáčkou, ktorá vznikla podľa tradície ako z núdze cnosť, počas napoleonských vojen. Kuchár nemal po ruke už nič len maslo a vajcia, a tak stvoril túto dobrotu. Keď pečiem deťom u nás doma ryžový nákyp, taký ten obyčajný, nepridávam naň lekvár a sneh z bielkov. Ale inak ho pečiem tak isto. Deti si ho polievajú sirupom, pridajú si lekvár, alebo ho jedia len tak ...
Pridal: Martina Schmidtova, 16.6.2015
Kategorie: Sladké jedlá
SUROVINY
Na nákyp:
Na dokončenie:
- Rúru si predhrejte na 180°C.
- Varte kým ryža nezmäkne, nezabúdajte pravidelne miešať. Hlavne ku koncu, keď má ryža tendenciu sa lepiť na dno a prihárať.
- Keď máme ryžu uvarenú, necháme ju chvíľu vychladnúť a postáť prikrytú.
- Vmiešame najprv žĺtkovú zmes, a potom zľahka bielkovú.
- Misu si vytrieme maslom a vysypeme - ja som vysypala tak, ako vždy keď pečiem ryžový nákyp - strúhankou. Ale možete aj hrubou múkou, alebo cukrom, alebo nevysypať a nechať len maslo. Nákyp sa vždy pripravuje v zapekacej, ohňovzdornej mise z keramiky alebo skla, v ktorých sa nepripečie a dobre držia teplo.