Čerešňový džem

Pridal: Ywett, 20.6.2015
Kategorie: Džemy a marmelády, Zavaraniny
Nahraj fotku a pochváľ sa
Teraz v lete je najvhodnejší čas, aby sme si pripravili takéto dobroty na zimu. Veľmi rada džemy pripravujem a páči sa mi, že sú bez pridania rôznych konzervantov a chutia vždy ako od babky ♥ Pri príprave vonia celý dom, a predsa domáci je najlepší, tak s chuťou do toho! Kedže sa mi dobre osvedčil tento recept na marhuľový džem a už som podobne vyskúšala aj jahodový tak som rovnako pripravila aj čerešňový a kto chce, môže si množstvo cukru upraviť podľa svojej chuti a podľa toho, aké je sladké ovocie. Niekto dáva na 1kg odkôstkovaných čerešní 500-750g cukru, pre dlhšiu spotrebu, ja som dala 220g cukru a skoro všetky džemy držím v chladničke, takže zatiaľ sa mi nestalo, že by sa mi pokazili. A ak by niekto chcel, tak tu je recept aj na Ríbezľový džem.
Pridal: Ywett, 20.6.2015
Kategorie: Džemy a marmelády, Zavaraniny
SUROVINY
- Čerešne umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme.
- Polovicu som rozmixovala ponorným mixérom a druhú polovicu som nechala tak (aby boli v džeme kúsky ovocia).
- V hrnci so širším dnom, čerešne povaríme 7 minút a pridáme cukor.
- Z citróna vyžmýkame šťavu, vlejeme a povaríme ďalších 20-25 min.
- Ak chcete aby bol hustejší, tak varte dlhšie. Ja zvyknem vyskúšať na tanieriku hustotu džemu.
- Na malý schladený tanierik dám lyžičku džemu a ak po ochladení stuhne, je hotový.
- Uvarený a ešte horúci džem nalejeme do čistých umytých pohárov, uzatvorime a otočíme hore dnom a necháme 10minút stáť na viečku.