Klasická bryndzová pomazánka – kerezet

Klasická bryndzová pomazánka - kerezet

By 20. mája 2015

Nastáva čas májovej bryndze - najjemnejšej, najlahodnejšej pochúťky z našich salašov. Májová bryndza je unikát a naozajstný probiotický zázrak. Typicka slovenská a vo svete ojedinelá pochúťka z ovčieho mlieka, bryndza, obsahuje 100 až 1000krát viac užitočných mikroorganizmov než živé jogurty. Pravá bryndza sa vyrába z čistého a nepasterizovaného ovčieho mlieka, bez  tepelného spracovania preto si zachováva všetky aktívne látky v prirodzenom stave.   A čo z nej pripraviť ?   Najlepšia je bez akejkoľvek úpravy, natretá na čerstvom tmavom chlebe, posypaná pažítkou. A odhrýzať si z mladej cibuľky 🙂 Ja najradšej ale robím kerezet - pomazánku s pridaním masla a cibule. A ešte bryndzové halušky ako v každej domácnosti na Slovensku.

Pomenovanie "kerezet" používala už moja mamka a priznám sa, že som ho vôbec nemala rada. Znelo mi maďarsky, cudzo  (Áno, toto slovko pochádza z maďarčiny, z nemčiny prevzaté pomenovanie bryndzovej pomazánky je "šmirkáš" Schmierkäse = rozotierateľný syr )  Túto pomazánku určite mmnohé poznáte a robievate ju, preto tento recept vkladám len ako inšpiráciu a pripomenutie  🙂

Ingredients

Instructions

Koľko čoho dáte, nechám na vás. Pomazánka bude vždy dobrá. A potom už len poriadne vyšľahať, natrieť na chlieb a poraňajkovať  napríklad ...
Rozhodne do tejto pomazánky nepatrí horčica, či dokonca sardinky (ako sa uvádza v mnohých receptoch na nete). Zdevastuje to jej pôvodnú, bryndzovú chuť, a to by bola večná škoda však ?  🙂

Klasická bryndzová pomazánka - kerezet

Print

klaura

Volám sa Laura ... zo všetkého najradšej sa venujem dvom činnostiam, a to vareniu a fotografovaniu ... ani sama neviem, čo mám radšej ... často spájam tieto dve záľuby do jednej ... a potom vznikajú moje fotorecepty ... :) srdečne vás uvítam na mojom blogu www.klaura-dnes.blogspot.sk.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *