Klasická bryndzová pomazánka - kerezet

Recept Klasická bryndzová pomazánka - kerezet

Pridal: klaura, 20.5.2015

Kategorie: Džemy a marmelády, Zavaraniny, Chuťovky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Nastáva čas májovej bryndze - najjemnejšej, najlahodnejšej pochúťky z našich salašov. Májová bryndza je unikát a naozajstný probiotický zázrak. Typicka slovenská a vo svete ojedinelá pochúťka z ovčieho mlieka, bryndza, obsahuje 100 až 1000krát viac užitočných mikroorganizmov než živé jogurty. Pravá bryndza sa vyrába z čistého a nepasterizovaného ovčieho mlieka, bez tepelného spracovania preto si zachováva všetky aktívne látky v prirodzenom stave. A čo z nej pripraviť ? Najlepšia je bez akejkoľvek úpravy, natretá na čerstvom tmavom chlebe, posypaná pažítkou. A odhrýzať si z mladej cibuľky :) Ja najradšej ale robím kerezet - pomazánku s pridaním masla a cibule. A ešte bryndzové halušky ako v každej domácnosti na Slovensku. Pomenovanie "kerezet" používala už moja mamka a priznám sa, že som ho vôbec nemala rada. Znelo mi maďarsky, cudzo (Áno, toto slovko pochádza z maďarčiny, z nemčiny prevzaté pomenovanie bryndzovej pomazánky je "šmirkáš" Schmierkäse = rozotierateľný syr ) Túto pomazánku určite mmnohé poznáte a robievate ju, preto tento recept vkladám len ako inšpiráciu a pripomenutie :)

FOTKA OD VÁS

Pridal: klaura, 20.5.2015

Kategorie: Džemy a marmelády, Zavaraniny, Chuťovky

SUROVINY

bryndza
maslo
cibuľa
mletá červená paprika
(trošku - na špic noža)dvená razca
soľ

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Koľko čoho dáte, nechám na vás. Pomazánka bude vždy dobrá. A potom už len poriadne vyšľahať, natrieť na chlieb a poraňajkovať  napríklad ... Rozhodne do tejto pomazánky nepatrí horčica, či dokonca sardinky (ako sa uvádza v mnohých receptoch na nete). Zdevastuje to jej pôvodnú, bryndzovú chuť, a to by bola večná škoda však ?  :)
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť