Fotorecept | Nutellová torta s citrónovou penou

Pridal: adkas-tastyfood, 16.5.2015
Nahraj fotku a pochváľ sa
Obávala som sa, že to bude veľmi presladená torta, keďže tam ide veľa nutelly, no bola som milo prekvapená. Aj keď som zástancom toho, že zákusok má byť sladký, nemám rada, keď ma od príliš sladkého až strasie. Pri tejto torte je však sladkosť výborne kompenzovaná kyselkavou chužou vrchnej citrónovej peny. Spodok skôr pripomína hnietené cesto. Je hustejšej (tvrdšej) konzistencie avšak príjemne chrumkanie lieskovcových orieškov odvedie vašu pozornosť od tohto faktu. Cesto porkýva ricottovo-nutellová časť (pečie sa spolu s cestom) a skôr preniká čokoládová chuť ako jeho sladkosť. Toto všetko pokrýva nádherná jemne citrónová, kyselkavá chuť poslednej vrstvy tejto torty - citrónovej peny. Manželovi síce torta až tak veľmi nechutila (on vo všeobecnosti nemá rád tento druh zákuskov), niesla som však koštovku do práce a kolegynka si veľmi pochvaľovala. Keďže v tom čase boli veľkončné sviatky, odela som ju do veľkonočného šatu. Použila som čokoládovú sliepočku a mini vajíčka od firmy Lindt. Rozpis je na tortovú formu s priemerom 24 cm.
Pridal: adkas-tastyfood, 16.5.2015
SUROVINY
Riccotová vrstva:
Citrónová vrstva:
- Maslo šľaháme s cukrom dopenista.
- Nakoniec vmiešame nadrobno posekané lieskovce, ktoré sme predtým opražili na suchej panvici. Lieskovce musia byť vychladené.
- Pečieme spolu pri teplote 160 °C počas 30 - 35 minút.
- Tortu po upečení necháme poriadne vychladnúť.
- Horúci sirup nalejeme do žĺtkov za stáleho šľahania.
- Povaríme na miernom ohni 1 - 2 minúty a dostaneme krém konzistenciou riedky ako puding.
- Pridáme citrónovú kôru a necháme vychladiť.
- Napučanú želatínu zahrejeme s 50 ml šľahačkovej smotany.
- Do zrednutej želatíny pridáme 2 PL citrónového krému a dobre rozmiešame.
- Vlejeme do zvyšku citrónového krému a dobre premiešame.