Fotorecept | Nutellová torta s citrónovou penou

Fotorecept | Nutellová torta s citrónovou penou

Pridal: adkas-tastyfood, 16.5.2015

Kategorie: Torty, Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Obávala som sa, že to bude veľmi presladená torta, keďže tam ide veľa nutelly, no bola som milo prekvapená. Aj keď som zástancom toho, že zákusok má byť sladký, nemám rada, keď ma od príliš sladkého až strasie. Pri tejto torte je však sladkosť výborne kompenzovaná kyselkavou chužou vrchnej citrónovej peny. Spodok skôr pripomína hnietené cesto. Je hustejšej (tvrdšej) konzistencie avšak príjemne chrumkanie lieskovcových orieškov odvedie vašu pozornosť od tohto faktu. Cesto porkýva ricottovo-nutellová časť (pečie sa spolu s cestom) a skôr preniká čokoládová chuť ako jeho sladkosť. Toto všetko pokrýva nádherná jemne citrónová, kyselkavá chuť poslednej vrstvy tejto torty - citrónovej peny. Manželovi síce torta až tak veľmi nechutila (on vo všeobecnosti nemá rád tento druh zákuskov), niesla som však koštovku do práce a kolegynka si veľmi pochvaľovala. Keďže v tom čase boli veľkončné sviatky, odela som ju do veľkonočného šatu. Použila som čokoládovú sliepočku a mini vajíčka od firmy Lindt. Rozpis je na tortovú formu s priemerom 24 cm.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 16.5.2015

Kategorie: Torty, Dezerty

SUROVINY

Korpus:
150 g (mäkké)maslo
120 ghnedý cukor
2 ksvajce
120 gnutella
300 gpolohrubá múka
1 PL (preosiaté)kakao
40 g (mleté bez šupky)lieskové orechy
100 g (nasekané, opražené na suchej panvici)lieskové orechy
štipkasoľ

Riccotová vrstva:

250 gricotta
180 gnutella
1 PL (preosiaté)kakao
2 PLhnedý cukor
2 ksvajce

Citrónová vrstva:

1/2 pohára (1 pohár = 250 ml)citrónová šťava
z 1 kusucitrónová kôra
1 pohárkryštálový cukor
4 ksžĺtok
1 a 1/2 KLprášková želatína
250 mlšľahačková smotana

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Maslo šľaháme s cukrom dopenista.
  2. Po jednom zašľaháme do masla vajíčka.
  3. Pridáme nutellu a opäť dobre prešľaháme.
  4. Vmiešame múku zmiešanú s preosiatým kakaom a mletými lieskovcami.
  5. Nakoniec vmiešame nadrobno posekané lieskovce, ktoré sme predtým opražili na suchej panvici. Lieskovce musia byť vychladené.
  6. Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Vystrihneme kruh na spodok formy a pás na výšku odopínateľných bokov. Dno tortovem formy a boky veľmi jemne potrieme olejom. Stačí iba na niekoľkých miestach. Papier tak bude dobre držať a nebude sa šmýkať.
  7. Opatrne rozotrieme cesto do tortovej formy. Výborne vám pomôže malá špachtlička, ktorá aj mne veľmi dobre slúži v kuchyni.
  8. Všetky suroviny na riccotovú vrstvu zmiešame s mixérom a vylejeme na pripravené cesto.
  9. Pečieme spolu pri teplote 160 °C počas 30 - 35 minút.
  10. Tortu po upečení necháme poriadne vychladnúť.
Citrónová pena
  1. Nad parou šľaháme 1/2 množstva cukru so žĺtkami.
  2. Citrónovú šťavu zvaríme s druhou polovicou cukru.
  3. Horúci sirup nalejeme do žĺtkov za stáleho šľahania.
  4. Povaríme na miernom ohni 1 - 2 minúty a dostaneme krém konzistenciou riedky ako puding.
  5. Pridáme citrónovú kôru a necháme vychladiť.
  6. Napučanú želatínu zahrejeme s 50 ml šľahačkovej smotany.
  7. Do zrednutej želatíny pridáme 2 PL citrónového krému a dobre rozmiešame.
  8. Vlejeme do zvyšku citrónového krému a dobre premiešame.
  9. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a opatrne ju vmiešame do citrónového krému.
  10. Krém nanesieme na vychladenú tortu a odložíme do chladničky schladiť. Najlepšie na celú noc.
  11. Tortu ozdobíme podľa svojho vkusu. Konzumujeme v izbovej teplote (priamo z chladničky je spodné cesto dosť tvrdé) takže pred podávaním ju vyberieme 15 - 20 minút.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť