Fotorecept | Ruská špecialita Bliny

Fotorecept | Ruská špecialita Bliny

Pridal: Martina Schmidtova, 13.4.2015

Kategorie: Chuťovky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Ukončovanie roka majú mnohí radi a opulentne oslavujú, iní vôbec. U nás je to niečo medzi tým. Väčšinou doma v pohodlí, sa u nás pestuje tzv. papučková kultúra. Čo si radi doprajeme sú rôzne chlebíčky, jednohubky, šaláty a pomazánky. Pekne si ich naservírujeme a zabávame sa s deťmi, niekedy tancujeme. Všetko podľa toho kto má akú náladu. Je to deň ako každý iný, no tým že sa menia kalendáre a mení sa aj letopočet, zaslúži si tento deň aspoň decentnú oslavu. Tento krát som sa rozhodla pre špeciality z východu. Ak niečo v Rusku vedia, tak to je poriadne jesť, piť a zabávať sa. Nič u nich nie je len tak naoko. A kedy inokedy, podobným opulentným spôsobom pristúpiť k príprave jedla, než na Silvestra. Bliny sú lievance alebo palacinky. Väčšinou sú robené naslano a z pohánkovej múky. Pohánka je v Rusku veľmi obľúbená a používa sa bežne ako u nás ryža alebo zemiaky. Aj v našich krajoch bola pohánka súčasťou jedálnička bežných ľudí, hlavne v období stredoveku - aj jej názov je zrejme z tej doby. Pohania = Turci, ju mali pri nájazdoch a tak jej ľudia dali meno podľa nich. Nejde o obilovinu, i keď jej použitie je totožné s použitím obiovín - múka - cestoviny - kaše a podobne. Má nevýraznú chuť a preto je ideálna ako príloha alebo kaša na rôzne spôsoby. Späť k Blinám - tie sú podľa mňa ideálne ako jednohubky, dokonca ak použijete len pohánkovú múku máte perfektné bezlepkové jedlo. Či už hlavné alebo ako predjedlo. Záleží len na vás či upečiete malé okrúhle lievance alebo väčšie lievance či dokonca klasické palacinky. Najčastejšie sa podávajú s kyslou smotanou (oveľa hutnejšou a mastnejšou než tá naša) a kaviárom. Každý si však zvolí podľa svojej chuti.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Martina Schmidtova, 13.4.2015

Kategorie: Chuťovky

SUROVINY

Základné cesto na bliny:

120 g (v bezlepkovej verzii použite iba pohánkovú múku)hladká pšeničná múka
120 g pohánková múka
1 KLsoľ
350 mlmlieko
štipkacukor
1/2 kockydroždie
2 ks (žĺtka a bielka zvlášť)vajce
2 PL (alebo roztopené maslo)olej
50 g (roztopené)maslo
čo najviac tučnákyslá smotana
údený losos
kôpor
na ozdobuprepeličie vajíčka
na ozdobuparadajky
na ozdobucitróny

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie a cukor. Dáme na bok.
  2. V hlbokej mise zmiešame suché ingrediencie - múky, soľ.
  3. Pridáme zmes s droždím a primiešame žĺtka a roztopené maslo.
  4. Zmes necháme kysnúť kým zdvojnásobí svoj objem (cca 45min.).
  5. Potom pridáme veľmi jemne sneh z bielkov.
  6. Rozhrejeme si panvicu alebo lievanečník s trochou oleja, alebo masla. Panvicu si potieram roztopeným maslom pomocou mašlovačky.
  7. Bliny pečieme z oboch strán, podobne ako klasické lievance.
  8. Po upečení už len zdobiť a jesť. Základom zdobenia je kyslá smotana, údený losos, a kôpor.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť