Fotorecept| Koláč z kysnutého cesta s mäsovou plnkou

Pridal: adkas-tastyfood, 8.4.2015
Kategorie:
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Pred pár dňami som videla tento koláč kolovať na internete. Zaujal ma, a tak som sa rozhodla vyskúšať ho. Popravde, šla som do toho s malou dušičkou lebo u nás akosi nie sú udomácnené koláče z kysnutého cesta plnené mäsom. Trochu som mala obavu, ako okomentuje manžel môj najnovší kulinársky experiment. Bolo by mi lúto, keby jeho komentár bol negatívny, pretože koláč je časovo náročnejší na prípravu. S cestom sa robilo výborne. Je pružné. Po upečení je koláč nádherne mäkký. Je chutný a veľmi sýty. No a manžel? Ten si vypýtal duplu. K tomu už žiadny komentár netreba. Rozpis ingrediencii je na okruhly plech - 28 cm.
FOTKA OD VÁS
Pridal: adkas-tastyfood, 8.4.2015
Kategorie:
SUROVINY
Cesto:
500 gpolohrubá múka
1 ČLsoľ
125 ml mlieko
1 PLkryštálový cukor
1 sáčok (7 g)sušené droždie
125 ml (acidofilné mlieko, ja som použila Buttermilk)kefír
1 ksvajce
8 PLolej
Plnka:
400 gmleté mäso
80 mlmäsový vývar
(nadrobno nakrájaná)cibuľa
2 strúčiky (prelisovaný)cesnak
(nastrúhaný) 50 - 70 gsyr
soľ
(podľa chuti)mleté korenie
1 ksžĺtok
1 PLmlieko
- Z mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Nezabudneme si zohriať mlieko.
- Múku preosejeme do misy a pridáme soľ, kefír, vykysnutý kvások, vajce, olej a vypracujeme hladké, elastické cesto.
- Prikryjeme a necháme nakysnúť cca 1 hod.
- Medzitým si pripravíme plnku zmiešaním všetkých surovín, dochutíme podľa potreby.
- Z vykysnutého cesta odoberieme asi 1 tretinu. Zbytok cesta prikryjeme malou miskou alebo fóliou, aby neobschlo.
- Rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme kolieska o priemere 7,5 cm.
- Spodok zapekacej misy vyložíme paprierom. Malý trik: pomastíme kvapkou oleja dno zapekacej misy a papier sa prilepí a nebude sa šmýkať.
- Aj papier jemne potrieme tenkou vrstvou oleja.
- Na každý kruh uložíme s kávovou lyžičkou mäsovú plnku.
- Plnku rozotrieme asi do 2 mm od okraja, aby pri pečení nevytekala.
- Ukladáme vedľa seba do zapekacej misy (plechu).
- Vezmeme si druhú tretinu cesta a postupujeme rovnako.
- Cesto, ktoré sa nám zvýši z vykrajovania môžeme zhniesť a opäť použiť na vykrajovanie.
- Keď máme celú misu zaplnenú cestom, prikryjeme ju a necháme cesto nakysnúť cca 30 min.
- Pred pečením potrieme rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút a potom stiahneme teplotu na 170 °C a dopečieme ešte 15-20 min.
- Po 20 min môžeme na vrch koláča položiť papier na pečenie, aby sa koláč veľmi nepripálil.
KOMENTÁRE K RECEPTU