NajRecept.sk Tipy a triky Cukor|Sladkosť v našom jedálničku
Cukor|Sladkosť v našom jedálničku
Recept Cukor|Sladkosť v našom jedálničku
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
zuzana jariabekova    ·   20.4.2015

Cukor|Sladkosť v našom jedálničku

Cukor|Sladkosť v našom jedálničku

Poznáme to iste všetci. Ak sa nám nedarí alebo sme jednoducho závislí na sladkom, radi si náš deň osladíme. Či je to káva, čaj alebo iná tekutina či jedlo, cukrom teda rozhodne nešetríme. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, čo je to vlastne cukor a čo obsahuje? Je pre naše telo potrebný a je vôbec prospešný? Akým druhom sladidla je najlepšie ochutiť si nápoje alebo jedlo?

Čo je to cukor?

Cukor je látka, ktorá sa nachádza v rastlinách a slúži ako prírodné sladidlo. Z chemického hľadiska je to takmer čistá sacharóza (minimálne 99,8 % ). Je to disacharid zložený z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Veľa rastlín obsahuje cukor ale komerčne sa na jeho výrobu využívajú cukrová repa a cukrová trstina. Cukor vzniká vo všetkých zelených častiach rastlín v procese fotosyntézy. Rastliny ho používajú ako zdroj energie. Prebytočný cukor sa v noci ukladá do koreňa rastliny.

Výroba cukru

Postup výroby cukru z cukrovej repy je nasledovný. Zozbieraná repa sa perie aby sa zbavila nečistôt. Po tomto úkone sa reže na úzke pruhy a ukladá do difúzerov. V nich sa cukor lúhuje. Táto vylúhovaná šťava sa ďalej čistí, filtruje a čerí pomocou vápenatého mlieka a pôsobením oxidu uhličitého. Nakoniec sa mlieko a oxid uhličitý odfiltruje. Tento postup sa opakuje 2 - 3 krát. Následne sa šťava varí a odparuje za nízkeho tlaku vzduchu. Takto vzniknutá šťava sa opäť filtruje a prechádza do vákuového stroja, kde nastáva kryštalizácia. Vzniknutý cukor sa buď plní do foriem alebo sa suší na surový - hnedý cukor.

Cukor z cukrovej trstiny sa vyrába podobne, avšak celý proces je oveľa menej náročnejší. Trstina totiž obsahuje menej nečistôt a preto sa nemusí toľkokrát filtrovať.

Ktorý je ten naj?

Cukor je pre telo veľmi dobre stráviteľná potravina s vysokým obsahom energie. Nadmerná spotreba cukru, či už v sladených nápojoch, cukrovinkách alebo káve spôsobuje zdravotné ťažkosti. Najznámejšími sú napríklad obezita, tvorenie zubného kazu ale aj predčasné starnutie. Preto je dobré, ak sa človek naučí sladiť čo najmenej. Ak sa to však neviete odnaučiť, nahraďte cukor syntetickými a prírodnými náhradnými sladidlami, ktoré majú nižšiu kalorickú hodnotu oproti cukru a nespôsobujú Vám spomínané zdravotné problémy. Tieto sladidlá sa často používajú aj v rámci zdravej výživy či diét.

Biely, surový a rafinovaný cukor

Biely cukor sa pri jeho výrobe varí a kryštalizuje z cukrového roztoku. Vzniknutá zmes sa potom v odstredivke oddelí a následne sa vzniknutý cukor opláchne horúcou vodou alebo parou.

Surový cukor, ktorý poznáme skôr pod pojmom hnedý, sa vyrába podobne až na to, že na konci sa len čiastočne preplachuje vodou a vzniknutá zmes sa v odstredivke oddeľuje len čiastočne.

Rafinovaný cukor sa narozdiel od spomínaných dvoch vyrába viacnásobným rozpúšťaním a kryštalizáciou a následne sa chemicky odfarbuje. Preto je rafinovaný cukor až o 80 % belší ako biely cukor.

Stévia

Získava sa z listov rastliny nazývanej Stevia Rebaudiana. Toto prírodné sladidlo pochádza z Južnej Ameriky a je dokonca 300 - krát sladšia ako rafinovaný cukor. V Amerike a Japonsku sa používa bežne, u nás je to skôr novinka. Dá sa kúpiť vo forme tabletiek alebo si ju môžete zadovážiť vo forme priesady a pestovať ju doma. Milovníkom cukru bude možno zo začiatku vadiť jej sladkosť, ale všetko je to len o otázke zvyku.

Med

Med je overená klasika, ktorá nikdy nesklame a zaručene funguje. Med okrem toho, že je výborným sladidlom má aj antibakteriálne vlastnosti. Zvýšenú dávku si doprajte hlavne v období kedy je zvýšené riziko chrípok či iných ochorení. Obsahuje totiž minerálne látky, enzýmy, inhibín, ktorý spôsobuje jeho antibakteriálne účinky a tiež vitamíny ako B1, B2, B6, B12, C, A, D, K, E, P.  Avšak to, že med je zdravší ako cukor neznamená, že sa z neho rovnako nepriberá.

Javorový sirup

Pochádza z Kanady, kde je zaradený medzi takzvané "superpotraviny". Obsahuje totiž až 54 substancií a antioxidantov, z ktorých až 5 bolo objavených v prírode vôbec prvýkrát a  to práve v javorovom sirupe. Tento zázrak má protirakovinové, protizápalové účinky a obsahuje enzýmy, ktoré pomáhajú pri liečbe cukrovky 2. typu. U nás je dostupný v obchodoch so zdravou výživou, alebo si ho môžete objednať cez internet.

Melasa

Je to vedľajší produkt pri výrobe cukru, ale aj ona je pre telo veľmi prospešná. Obsahuje množstvo minerálov, napr. vápnik, horčík, fosfor, železo, draslík, sodík, zinok, či cenný chróm, nenasýtené kyseliny, enzýmy a vitamíny A, B, D. Taktiež bráni vzniku kŕčových žíl, pomáha pri kožných problémoch, upravuje krvný tlak, priaznivo vplýva na trávenie, potláča problémy s látkovou výmenou, prečisťuje organizmus, podporuje činnosť nervovej sústavy a zlepšuje stav kĺbov a kostí.

Je cukor škodlivý?

Cukry ako také nemajú priamu súvislosť so zdravotnými problémami. Cukry, škrob a vlákniny patria do skupiny karbohydrátov, ktoré sú hlavným zdrojom energie pre naše telo. Niektoré cukry sú prirodzenou súčasťou potravy, iné sú do nej pridávané. Telo nerozlišuje medzi týmito skupinami cukrov. Ak má vaše telo málo energie, je dobré sledovať množstvo cukrov a tukov, ktoré konzumujete. Jedzte výživnú stravu, ktorá telu poskytuje aj iné zdroje energie než cukor. Cukor v správnom množstve je súčasťou zdravej výživy. Preto sa nebojte a kľudne si ho doprajte. Ale ako sa vraví, všetko s mierou. :-)

zdroj: google

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár