Ako si vyrobiť domáce kandizované pomaranče

Pridal: barborka, 15.4.2015
Kategorie: Tipy a triky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
FOTKA OD VÁS
Pridal: barborka, 15.4.2015
Kategorie: Tipy a triky
Ako vyrobiť domáce kandizované pomaranče
[caption id="attachment_16295" align="alignright" width="266"]Pictures by finecooking[/caption] Čoraz častejšie sa pri receptoch na svieže zákusky objavuje ako ingrediencia či dekorácia kandizovaný pomaranč, pomarančová kôra. Ak ste ho zatiaľ v obchodoch neobjavili, už hľadať nemusíte. Pripravte si ho doma :) Na kandizované pomaranče potrebujeme jednoznačne BIO pomaranče, ktoré dôkladne umyjeme. Počet ponecháme na vás. Pripraviť si môžeme kandizované pomaranče alebo kandizovanú kôru.Postup prípravy kandizovaných pomarančov:
Trojuholníky pomarančov krásne ozdobia vaše dezerty. Samozrejme pokiaľ ich nestihnete zjesť skôr ako budete nejaký zákusok pripravovať.- Pomaranče prekrojíme na štyri časti (štyri rovnaké mesiačiky) a následne ich pokrájame na plátky cca 0,5 cm hrubé (na trojuholníky, pozri obrázok).
- Dáme variť vodu (množstvo volíme podľa počtu pomarančov, cca 0,5l na pomaranč).
- Keď voda zovrie, vložíme do nej na 20 sekúnd trojuholníky pomarančov.
- Pomaranče povyberáme a osušíme.
- Osušené ich poukladáme na plech s papierom na pečenie a posypeme kryštálovým cukrom.
- Necháme odležať celú noc. Pred použitím opäť posypeme cukrom.
Postup prípravy kandizovanej pomarančovej kôry:
- Pomaranče dobre poumývame o ošúpeme.
- Z kôry vykrojíme bielu časť (nie úplne, ale aby nebola biela časť hrubá).
- Kôru nakrájame na pásiky.
- Dáme variť vodu. Pridáme kôru a necháme povariť 3 minúty. Kôru scedíme a proces opakujeme 3x.
- Do hrnca dáme už len kôru a pridáme 1 pohár cukru. Necháme skaramelizovať.
- Kôru povyberáme a obalíme cukrom alebo čokoládou.
Postup prípravy celých plátov pomarančov:
Je veľmi podobný ako pri príprave kandizovanej pomarančovej kôry.- Pomaranče nakrájame na pláty.
- Varíme ich 3x rovnako ako pri predchádzajúcej príprave.
- Potom pridáme do hrnca pohár vody a pohár cukru. Necháme povariť.
- Pridáme pláty pomaranča a varíme 1 hodinu.
- Pomaranče povyberáme, necháme odstáť 4 hodiny.
- Obalíme cukrom a necháme odstáť jeden deň.
ODPORÚČAME|
Nebojte sa obaliť kôru, či celé kúsky napríklad vo vysoko percentnej čokoláde. Kombinácia čokolády a pomaranča je neodolateľná. Takéto hotové kúsky kôry či pomarančov sú chutné len tak pre chuť. Použiť ich môžete ako dekoráciu, alebo ako ingredienciu na ochutenie mafinou. Recept s použitím kandizovanej kôry nájdete tu: Maslové pomarančové mafiny s bielou čokoládou Zdroj: finecooking.comKOMENTÁRE K RECEPTU