Kváskové chlebové bochníčky

Recept Kváskové chlebové bochníčky

Pridal: Spinava kuchyna je s, 25.3.2015

Kategorie: Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Vraví sa, že inteligencia ľudí sa prejaví pri riešení nečakaných situácií. Cesto na tento chlieb, podobný portugalskému chlebu broa bolo veľmi riedke. Ani ošatka by mi nepomohla v udržaní jeho tvaru. A tak som formu na muffiny vymazala, vysypala múkou a vznikli tieto chrumkavé bochníčky. Suroviny sú na 12 bochníčkov.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 25.3.2015

Kategorie: Pečivo

SUROVINY

300 ghladká špaldová múka
1 a 1/2 KLsoľ
60 ginstatná polenta
180 ml + 250 ml na uvarenie polentyvoda
250 gaktivovaný ražný kvások
2 KLolivový olej
na vymazanie formyolivový olej
na vysypanie formymúka
na vysypanie formypolenta

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Do vriacej vody (250ml) vsypeme polentu, dobre rozmiešame, osolíme a na miernom plameni za stáleho miešania varíme do zhustnutia (cca 3 minúty). Odstavíme.
  2. Ešte do teplej polenty vmiešame vodu (180 ml) a dobre rozmiešame.
  3. Do tejto zmesi pridáme kvások a olivový olej a rozmiešame.
  4. V druhej miske si zmiešame múku so soľou. Sypkú zmes pridáme k polentovej.
  5. Všetko dobre premiešame vareškou. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 10 minút.
  6. Po 10 minútach opäť všetko premiešame. Prikryjeme a necháme stáť ďalších 10 minút.
  7. Opäť premiešame a zas prikryjeme a necháme 10 minút stáť. Znova premiešame, prikryjeme, ale tentokrát necháme kysnúť 1 hodinu.
  8. Po hodine si vymažeme formu na muffiny olivovým olejom, vysypeme múkou a polentou.
  9. Cesto rozdelíme do každej priehlbinky. Poprášime múkou a polentou, prikryjeme a necháme 2 - 3 hodiny kysnúť.
  10. Po vykysnutí cesto navrchu nastrihneme nožnicami a bochníčky dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 220°C (rúru vyhrievajte spolu s plechom na spodku a po vložení bochníčkov na neho nalejte pohár studenej vody a rýchlo rúru zavrite).
  11. Po 30 minútach bochníčky vyberte na plech a vložte ich naspäť do rúry (takto sa urobí chrumkavá kôrka aj na spodku aj na bokoch bochníčkov) a pečte ďalších asi 20 minút alebo kým po poklopaní nepočujete dutý zvuk.
   
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť