Kapustníky

Pridal: S varechou v ruke, 6.3.2015
Kategorie: Chuťovky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Nie každé kysnuté cesto je dobré, nie s každým sa dobre pracuje, ale toto vás nesklame. Je bez vajec a tak upečené buchty, niečo slané, či koláče budú mäkké a vláčne aj na druhý deň.
FOTKA OD VÁS
Pridal: S varechou v ruke, 6.3.2015
Kategorie: Chuťovky
SUROVINY
750 ghladká múka špeciál
(čerstvé) 30 g alebo 10 g sušené droždie
1 ČLkryštálový cukor
štipka soli
200 mlolej
375 mlvlažné mlieko
kapusta
údená šunka
(na potretie) 100 gmaslo
(na dochutenie)cesnak
- Pripravil som si kvások. Odobral som asi 100ml mlieka a zohrial som ho, nie veľmi, len aby bolo letné.
- Pridal som k nemu cukor, rozdrobil droždie a zasypal lyžicou múky.
- Potom som ho zakryl a nechal v teple nakysnúť. Keď robíte kysnuté cesto, vždy treba múku preosiať. Dobre sa prevzdušní a lepšie potom kysne, tak som ju teda preosial.
- Pridal zvyšné mlieko, ale predtým som ho trošku zohrial, len aby nebolo studené.
- Potom som pridal kvások, medzitým krásne narástol. Robot už všetko spolu mieša, tak som na záver pridal štipku soli a olej. Cesto je hotové, ak sa nelepí a je hladké, niekedy k nemu treba pridať lyžicu múky, či trošku mlieka. Záleží to od múky.
- Vypracované cesto som poprášil múkou, zakryl fóliou, alebo čistou utierkou a nechal hodinku v teple kysnúť. Pozor na prievan, ten mu nerobí dobre.
- Po vykysnutí ho na pomúčenej doske ešte mierne prehnetiem a ak treba, pridám aj kúsok múky.
- Cesto som rozdelil na dve časti, na koláče a na kapustníky.
- Potom som ich zabalil a zase rozváľkal asi na centimeter.
- Piekol som ich na suchej panvici a po upečení som každý natrel roztopeným maslom.
- Ochutil som ho strúčikom cesnaku.
KOMENTÁRE K RECEPTU