Kapustníky

Recept Kapustníky

Pridal: S varechou v ruke, 6.3.2015

Kategorie: Chuťovky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Nie každé kysnuté cesto je dobré, nie s každým sa dobre pracuje, ale toto vás nesklame. Je bez vajec a tak upečené buchty, niečo slané, či koláče budú mäkké a vláčne aj na druhý deň.

FOTKA OD VÁS

Pridal: S varechou v ruke, 6.3.2015

Kategorie: Chuťovky

SUROVINY

750 ghladká múka špeciál
(čerstvé) 30 g alebo 10 g sušené droždie
1 ČLkryštálový cukor
štipka soli
200 mlolej
375 mlvlažné mlieko
kapusta
údená šunka
(na potretie) 100 gmaslo
(na dochutenie)cesnak

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Pripravil som si kvások. Odobral som asi 100ml mlieka a zohrial som ho, nie veľmi, len aby bolo letné.
  2. Pridal som k nemu cukor, rozdrobil droždie a zasypal lyžicou múky.
  3. Potom som ho zakryl a nechal v teple nakysnúť. Keď robíte kysnuté cesto, vždy treba múku preosiať. Dobre sa prevzdušní a lepšie potom kysne, tak som ju teda preosial.
  4. Pridal zvyšné mlieko, ale predtým som ho trošku zohrial, len aby nebolo studené.
  5. Potom som pridal kvások, medzitým krásne narástol. Robot už všetko spolu mieša, tak som na záver pridal štipku soli a olej. Cesto je hotové, ak sa nelepí a je hladké, niekedy k nemu treba pridať lyžicu múky, či trošku mlieka. Záleží to od múky.
  6. Vypracované cesto som poprášil múkou, zakryl fóliou, alebo čistou utierkou a nechal hodinku v teple kysnúť. Pozor na prievan, ten mu nerobí dobre.
  7. Dobre vykysnuté cesto je pružné, hladké a nelepí sa, objem zväčší dvoj, až trojnásobne.
  8. Po vykysnutí ho na pomúčenej doske ešte mierne prehnetiem a ak treba, pridám aj kúsok múky.
  9. Cesto som rozdelil na dve časti, na koláče a na kapustníky.
  10. Cesto som rozdelil na bochníčky, asi ako väčšie vajce, rozváľkal som ich na pol centimetra a do stredu som dal kyslú kapustu a nakrájanú šunku.
  11. Potom som ich zabalil a zase rozváľkal asi na centimeter.
  12. Piekol som ich na suchej panvici a po upečení som každý natrel roztopeným maslom.
  13. Ochutil som ho strúčikom cesnaku.
Teda poviem vám, tie naše babky vedeli čo je dobré. Dobrú chuť :)
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť