Fotorecept | Veľkonočný vajcový syrek

Fotorecept | Veľkonočný vajcový syrek

Pridal: adkas-tastyfood, 15.3.2015

Kategorie: Sviatočné pečenie, Veľká Noc

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Syrek, hrudka - vôbec som netušila, že takéto niečo existuje, kým som sa nevydala. Tento vajcový syrek som prvý krát jedla až v manželovej rodine. Priznám sa, že mi to veľmi nechutilo. Bolo to také nemastné - neslané, bez chuti. Keďže manžel si prial na Veľkú noc okrem iného aj túto špecialitku, neostávalo mi nič iné, iba sa naučiť robiť vajcový syrek. Urobila som to na naše prvé veľkonočné sviatky a odvtedy to u nás nesmie chýbať ani jednu Veľkú noc. Dokonca, keď som doniesla koštovku mojej rodine tak im to zachutilo tak, že sa tento syrek ujal a okrem mäsového syrka sa už tradične robí aj tento vajcový. Je to veľmi jednoduchý recept. Môj syrek je tento rok pobledší, to však len preto, že som nemala pekné domáce vajíčka.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 15.3.2015

Kategorie: Sviatočné pečenie, Veľká Noc

SUROVINY

1 liter (najlepšie čerstvé, nie s dlhou trvanlivosťou)mlieko
10 ksvajce
1 a 1/2 KLsoľ
1 KLcukor
8 zrniečoknové korenie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Najskôr si pripravíme sitko a naň položíme gázu, kde budeme syrek zlievať. Ak nemáte gázu, môžete použiť aj veľmi riedko tkanú utierku.
  2. V mlieku rozšľaháme vajcia, ochutíme soľou, cukrom a pridáme zrniečka nového korenia.
  3. Za stáleho miešania privedieme k varu a keď sa to začne hrudkovieť, vyberieme zrnká nového korenia a zlejeme.
    Celý proces zohrievania a krátkeho prevarenia trval cca 15 minút. Teplotu máme na strednej intenzite.
    Ak zohrievate vajcovú zmes krátko, môže sa stať, že sa hrudka nespojí a bude sa rozpadať. Ak povaríte veľmi dlho hrudka bude suchá. Iste ste už zohrievali kyslé mlieko na tvaroh, tak toto je veľmi podobná činnosť.
  4. Gázu stiahneme nitkou, zavesíme a necháme dobre odkvapkať.
  5. Dobre odkvapkaný syrek môžeme jemne potrieť olejom (ja to nerobím) a zabaliť do alobalu. Odložíme do chladničky.

 

 

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť