10 Veľkonočných chuťoviek

Pridal: Katka, 17.3.2015
Kategorie: Tipy a triky
Nahraj fotku a pochváľ sa
Pridal: Katka, 17.3.2015
Kategorie: Tipy a triky
10 Veľkonočných chuťoviek
Veľká noc je významným sviatkom kresťanov. Po 40-dňovom pôste prichádza na rad hostina a veľkonočné veselice. Typické jedlá, ktoré sprevádzajú Veľkonočné obdobie sú nasledovné:
- jedlám podávaným na Kvetnú nedeľu ľudia priznávali magicko-ochrannú silu. Na obed sa jedli cestoviny s makom alebo strukovinu. Podávala sa i zelenina, pri ktorej chceli aby rýchlo vykvitla.
- na Zelený štvrtok sa podávali zeleninové jedlá so zelenou farbou ako špenát, žihľavový prívarok, šťavel. Zelená farba mala podľa tradícií ozdraviť telo.
- Veľký piatok je sprevádzaný prísnym pôstom, kedy sa môže jesť iba 3 krát do dňa a do sýtosti. Samozrejme je vyhýbanie sa mäsitým jedlám.
- Biela sobota bola tradične sprevádzaná pečením koláčov a zákuskov pre šibačov. Na obed sa podávala kyslá polievka z vývaru údeného mäsa zahustená vajcom. Večerala sa taktiež táto istá polievka alebo kapustnica s hríbmi. Po polievke sa podávali makové alebo bryndzové opekance.
- Veľkonočná nedeľa bola v znamení rodinnej celistvosti, kedy sa konzumovali požehnané jedlá.
- Veľkonočný pondelok bol sprevádzaný okrem tradičnej oblievačky a šibačky i ,,tuhým" domácim občerstvením a bujarou zábavou.
Recept nájdete tu: Paprikové vajcia
Linecké koláčiky s pudingom
Ani na Veľkonočnom sladkom stole nesmú chýbať linecké koláčiky. Sú vďačným sladkým pečivom, ktoré sa tak rýchlo nepokazí a vychutnávať si ho môžete dlhšie.Recept nájdete tu: Linecké koláčiky s pudingom
Veľkonočný mazanecTak ako na Vianoce je tradičným raňajkovým pečivom vianočka, tak na Veľkú noc je to Mazanec. Dobre padne ráno s kúskom čerstvého masla v kombinácii s medom, či obľúbenám džemom. K tomu šálka čaju, či kakaa - proste jedna báseň.
Recept nájdete tu: Veľkonočný mazanec
Veľkonočná babaKeď sa skončí pôst, je zvykom dopriať si pochúťky i takéhoto typu. Veľkonočná baba je vynikajúcim a jednoduhcým jedlom. Avšak je skúškou pre naše žlčníky, preto je potrebné tieto pochutiny konzumovať s rozumom. Veľkonočnú babu môžete podávať ako koláč alebo ako prílohu k zemiakovému šalátu.
Recept nájdete tu: Veľkonočná baba
Pomarančové veľkonočné koláčiky Lahodné a chutné koláčiky, ktorýchpomarančová chuť vás osvieži. Recept nájdete tu: Pomarančové veľkonočné koláčiky Sedliacke fondue Sedliacke fondue je neuveriteľná dobrota. Keď ho ochutnáte, budete ho jesť do prasknutia. Ideálna pochúťka pre pohostenie veľkonočnej partie šibačov.Recept nájdete tu: Sedliacke fondue
Orechovo-čokoládový srnčí chrbát vo veľkonočnom šate Jednoduchý orechovo-čokoládový múčnik odetý do veľkonočného ošatenia. Zaručene by nemal chýbať na vašom Veľkonočnom stole. Recept nájdete tu: Orechovo-čokoládový srnčí chrbát vo veľkonočnom šate Veľkonočný vajcový syrek Veľkonočný vajcový syrek nazývaný tiež hrudka už od dávnej minulosti tvorí obsah Veľkonočného stola. Keď použijete domáce vajíčka bude mať tento Veľkonočný syrek krásnu farbu a vynikajúcu chuť. Fotorecept nájdete tu: Veľkonočný vajcový syrek Trojfarebná slaná roláda Táto slaná roláda je chutná, efektívna záležitosť na Veľkonočný stôl. FotoRecept nájdete tu: Trojfarebná slaná roláda