Zapekané cukiny s dubákmi a Lipovinou
Cukiny toto leto kraľujú v našej záhrade, aj v našej kuchyni. Plnené cukiny sú už taká slovenská klasika. Tento recept má v sebe výnimočnú ingredienciu - harmonickú Lipovinu z Tokaja. Doviezli sme si ju z našej nedávnej návštevy v tokajskej vinohradníckej oblasti. Hubovú morskú soľ pripravím jednoducho, zmiešaním nasušených podrvených dubákov a hrubozrnnej i jemnejšej morskej soli. Uchovávam v uzavretej nádobe, používam na dochutenie hubových jedál.
Ingredients
- cukina - 3 ks (stredne veľké)
- cibuľa - 1 ks
- dubáky - 200 g (čerstvé)
- mleté mäso - 500 g
- Lipovina - 150 ml
- olivový olej
- maslo - kúsok
- morská soľ - hubová
- mleté čierne korenie
- čedar - (na postrúhanie)
Instructions
- Cukiny umyjem, rozpolím, vydlabem, pokuladám na papier na plech, kde sa budú piecť.
- Na panvici zohrejem olivoý olej, roztopím v ňom kúsok masla.
- Pridám na malé kocky pokrájanú cibuľu, restujem.
- Pridám umyté, pokrájané hríby. Restujem na miernej teplote, aj 20 minút.
- Pridám mleté mäso, posypem čiernym mletým korením, posolím hubovou morskou soľou.
- Keď sa mäso opečie a rozdrobí, podlejem zmes vínom. Redukujem ďalších 10-15 minút.
- Zmesou plním cukiny, nastrúham na ne čedar a zapečiem do chrumkava, najmenej 30 minút v rúre vyhriatej na 200°C.
Podávam s pohárom jemne pikantnej zlatistej Lipoviny.
Dobrú chuť a nazdravie!
Pridaj komentár