Štvorzrnný chlieb

Recept Štvorzrnný chlieb

Pridal: Spinava kuchyna je s, 5.2.2015

Kategorie: Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Po dlhej odmlke vám prinášam recept na chutný chlieb. Recept je z mojej novej knihy Chléb, ktorú som dostala ako vianočný darček od krstnej mamy. V knihe je množstvo tradičných aj netradičných chlebíkov. Myslela som si, že už sa o chleboch nemám čo nové naučiť, no mýlila som sa. Každá nová kniha ma posúva vpred. Nebolo to inak ani s touto a tak sa s vami chcem podeliť o tento jednoduchý recept na chlieb, pri príprave ktorého je použití kvások aj droždie zároveň.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 5.2.2015

Kategorie: Pečivo

SUROVINY

200 mlvoda
50 govsené vločky
50 gľanové semienka
50 gslnečnicové semienka
50 gtekvicové semienka

Na cesto:

4 gsušené droždie
300 mlvlažná voda
250 ghladká pšeničná múka
250 gcelozrnná pšeničná múka
(cca 1 PL) 25 g soľ
75 gaktivovaný ražný kvások
(nelúpané) na obalenie sezamové semienka

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Vodu na vložku privedieme k varu.
  2. V miske zmiešame vločky so všetkými semienkami, zalejeme vriacou vodou, dobre premiešame, prikryjeme a necháme bobtnať cca 2 hodiny.
  3. Droždie rozpustíme vo vlažnej vode, pridáme nabobtnané semienka, obe múky, soľ a kvások.
  4. Premiešame vareškou a keď sa nám všetko spojí, vyklopíme na pracovnú dosku a dobre premiesime (cca 5 minút).
  5. Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
  6. Následne opäť premiesime, prikryjeme utierkou a necháme zas 10 minút odpočívať.
  7. Po 10 minútach opäť premiesime, vytvarujeme bochník, preložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
  8. Po hodine keď je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na dosku (netreba múčiť), vytvarujeme podlhovastý bochník (návod nájdete tu).
  9. Na dosku nasypeme sezamové semienka a bochník v nich vyváľame.
  10. Bochník preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalšiu hodinu.
  11. Rúru si vyhrejeme na 240°C (hrejeme aj s plechom na spodku).
  12. Chlieb na vrchu narežeme, vložíme do dobre vyhriatej rúry, na spodný plech nalejeme pohár studenej vody a rýchlo zavrieme.
  13. Po 20 minútach stiahneme teplotu na 220°C a dopekáme ešte 30 minút alebo kým po poklopaní nepočujeme dutý zvuk.
  14. Necháme vychladnúť na mriežke.
 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť