Špargľový krém so syrom Jadel

Pridal: Andrea Mackova, 24.2.2015
Kategorie: Husté polievky, Zdravé recepty, Polievky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Predstavte si chuť polievky zo zelenej špargle podčiarknutú fantastickým syrom Jadel, ktorý nám nosia príbuzní môjho priateľa z okolia Českého Krumlova. U nás takýto syr nedostať, aspoň o takom neviem. Je to biely parený ovčí syr, tvrdý, slaný, zapletený do vrkoča. Výborne pasuje k rajčinovej polievke, špagetám alebo ho len tak pokrájať na plátky a vychutnať k vínku namiesto korbáčikov. V chladničke nám dlho vydrží a na ideálne dochutenie pokrmov ho stačí použiť málo, lebo je veľmi slaný.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Andrea Mackova, 24.2.2015
Kategorie: Husté polievky, Zdravé recepty, Polievky
SUROVINY
(viazanička)zelená špargľa
(malá) 1 ksšalotka
1 ksmrkva
slnečnicový olej
ghee
(alebo vývar) 1 lvoda
soľ
- Špargľu umyjem. Tvrdé konce odrežem - vyhodím. Chrumkavé špičky tiež odrežem, tesne pred podávaním polievky ich uparím v parnom hrnci (ak nemáte, použite podstavec na ohrievanie knedle v hrnci a krátko ich uparte).
- Stonky škrabkou ošúpem, šupky nevyhadzujem - povarím ich vo vode a vývarom z nich potom podlievam polievku.
- Ošúpané stonky pokrájam na 2 cm kúsky, rovnako mrkvu.
- Oboje orestujem spolu s cibuľkou na oleji a kúsku ghee.
- Zalejem vývarom, osolím a uvarím do mäkka.
- Rozmixujem na jemný krém.
- Na tanieri posypem postrúhaným Jadelom a pridám špičky špargle.
KOMENTÁRE K RECEPTU