Tradičné zemiakové pagáče

Recept Tradičné zemiakové pagáče

Pridal: Andrea Mackova, 13.1.2015

Kategorie:

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Ach jo, najhoršie je rozhýbať sa a začať. Môj blogový vlak v minulom roku akoby dobehol do svojej stanice, kde spokojne odfukoval, dodymil, zapadol bielučkým snehom a teraz polodriemajúci, nie a nie sa rozbehnúť. Skúsim napnúť môj blogerský sval a niečo málo vám nedočkavcom postnúť. V tomto príspevku nájdete recept na zemiakové pagáče, ktorý som dostala od skorošvagrinej Kani v meninovom darčeku s doporučením, že sú fakt skvelé (áno, sú). Kedy už piecť kysnuté, nadýchané, zemiakové cesto, ak nie v zime, kedy sa to rozleží, alebo aj rozhýbe, pri zimných prechádzkach. Ľúbite zimu? Ja moc. Tak ako aj jar. Leto tak trochu pretrpím a jeseň je moja srdcová záležitosť. To už je o mne notoricky známe. Recept som vyskúšala, s drobnými obmenami. Mlieko som nahradila vodou, ubrala som oleja, Heru som vymenila za maslo, tiež v menšom množstve. Nevykrajovala som okrúhle koláčiky - odrezky zemiakmi prekladaného cesta sa mi nechcelo znovu spájať s múkou a vaľkať. Takže som vyvaľkaný plát cesta nakrájala radielkom, čo majú deti v sade náradí na prácu s plastelínou. Pekne halabala na tyčinky nejednotnej veľkosti. Pagáčikotyčinky sa podarili. Sú nadýchané, mäkké a plné vône domova, ako z najkrajších detských spomienok pri babkinej peci. Krpci ich večerali s horúcim bylinkovým medovo-citrónovým čajom, po pobyte vonku a váľaní sa v snehových závejoch im akurátne padli. Originálny recept

FOTKA OD VÁS

Pridal: Andrea Mackova, 13.1.2015

Kategorie:

SUROVINY

Moja verzia:

(špeciál) 1 kghladká múka
(uvarené v šupke) 7 kszemiaky
550 mlvlažná voda
1 kockakvasnice
1 veľká kopcovitá PLsoľ
1 ksvajce
150 mlrastlinný olej
180 gmaslo

Iné:

1 ks (na potretie)vajce
rasca
sezam
(na posypanie)soľ

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Múku preosejem do väčšej misy.
  2. Trochu z nej odložím na podsypanie hotového cesta.
  3. Osolím ju a premiešam.
  4. Vyhĺbim v nej jamku, do ktorej rozrobím kvasnice a tie zalejem vodou.
  5. Keď vybehne kvások - trvá to cca 20 minút, pridám zvyšné suroviny, okrem zemiakov a masla, a vymiešam hladké cesto.
  6. Miesim dovtedy, kým nie je misa celkom čistá a cesto spojené do kompaktnej gule.
  7. Nechám ho prikryté utierkou na teplom mieste hodinu a pol vykysnúť.
  8. Potom ho preklopím na jemne podsypanú dosku, kde ho vyvaľkám na hrúbku asi 1 cm.
  9. Poukladám naň najmeno postrúhané zemiaky, plátky masla, posolím od oka a prekladám.
  10. Asi zo 5-6 krát ho preložím a vyvaľkám na hrúbku najviac 1cm - podsypem podľa potreby, aby sa nelepilo.
  11. Vykrajujem požadované tvary, ktoré nechám na plechu vyloženom papierom ešte podkysnúť, aj 20 minút.
  12. Zatiaľ sa rúra vyhreje na 220°C. Po vložení do rúry zastriekam rozprašovačom s čistou vodou - para vylepšuje lístkovanie cesta.
Dobrú chuť.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť