Tradičné zemiakové pagáče

Tradičné zemiakové pagáče

By 13. januára 2015

Ach jo, najhoršie je rozhýbať sa a začať. Môj blogový vlak v minulom roku akoby dobehol do svojej stanice, kde spokojne odfukoval, dodymil, zapadol bielučkým snehom a teraz polodriemajúci, nie a nie sa rozbehnúť. Skúsim napnúť môj blogerský sval a niečo málo vám nedočkavcom postnúť.

V tomto príspevku nájdete recept na zemiakové pagáče, ktorý som dostala od skorošvagrinej Kani v meninovom darčeku s doporučením, že sú fakt skvelé (áno, sú). Kedy už piecť kysnuté, nadýchané, zemiakové cesto, ak nie v zime, kedy sa to rozleží, alebo aj rozhýbe, pri zimných prechádzkach. Ľúbite zimu? Ja moc. Tak ako aj jar. Leto tak trochu pretrpím a jeseň je moja srdcová záležitosť. To už je o mne notoricky známe.

Recept som vyskúšala, s drobnými obmenami. Mlieko som nahradila vodou, ubrala som oleja, Heru som vymenila za maslo, tiež v menšom množstve. Nevykrajovala som okrúhle koláčiky - odrezky zemiakmi prekladaného cesta sa mi nechcelo znovu spájať s múkou a vaľkať. Takže som vyvaľkaný plát cesta nakrájala radielkom, čo majú deti v sade náradí na prácu s plastelínou. Pekne halabala na tyčinky nejednotnej veľkosti. Pagáčikotyčinky sa podarili. Sú nadýchané, mäkké a plné vône domova, ako z najkrajších detských spomienok pri babkinej peci. Krpci ich večerali s horúcim bylinkovým medovo-citrónovým čajom, po pobyte vonku a váľaní sa v snehových závejoch im akurátne padli.

Originálny recept

Zemiakové pagáče 2

Ingredients

Instructions

  1. Múku preosejem do väčšej misy.
  2. Trochu z nej odložím na podsypanie hotového cesta.
  3. Osolím ju a premiešam.
  4. Vyhĺbim v nej jamku, do ktorej rozrobím kvasnice a tie zalejem vodou.
  5. Keď vybehne kvások - trvá to cca 20 minút, pridám zvyšné suroviny, okrem zemiakov a masla, a vymiešam hladké cesto.
  6. Miesim dovtedy, kým nie je misa celkom čistá a cesto spojené do kompaktnej gule.
  7. Nechám ho prikryté utierkou na teplom mieste hodinu a pol vykysnúť.
  8. Potom ho preklopím na jemne podsypanú dosku, kde ho vyvaľkám na hrúbku asi 1 cm.
  9. Poukladám naň najmeno postrúhané zemiaky, plátky masla, posolím od oka a prekladám.
  10. Asi zo 5-6 krát ho preložím a vyvaľkám na hrúbku najviac 1cm - podsypem podľa potreby, aby sa nelepilo.
  11. Vykrajujem požadované tvary, ktoré nechám na plechu vyloženom papierom ešte podkysnúť, aj 20 minút.
  12. Zatiaľ sa rúra vyhreje na 220°C. Po vložení do rúry zastriekam rozprašovačom s čistou vodou - para vylepšuje lístkovanie cesta.

Dobrú chuť.

Zemiakové pagáče

Print

Blog Na háji je miestom, kde zdieľam svoje nadšenie pre dobré jedlo, fotografiu, nevšednosť všedných okamihov. Dobré jedlo, to sú pre nás dary zeme, plody dopestované v záhradke, na poli, na strome, na farme. Tu niekde za rohom. S láskou a úctou k prírode a jej zákonitostiam. Rada trávim voľný čas fotografovaním, blogovaním, pinterestovaním, starostlivosťou o vlastnú záhradku, hostením našich početných návštev.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *