Fotorecept | Krémová mrkvová polievka
Mrkvová polievka, ktorá je rýchla, jednoduchá a zdravá. Na jej prípravu stačí málo surovín, ktoré sú väčšinou doma.
Polievky som nejedávala kedysi takmer vôbec až na niekoľko výnimiek. V poslednej dobe tento deficit dobieham a učím sa variť rôzne polievky. I keď táto krémová mrkvová polievka nie je žiaden nový a prevratný objav, pre mňa to je pokrok v kuchyni. Pomaly sa učím variť rôzne druhy jedál, pretože odmalička ma to ťahalo skôr k pečeniu ako vareniu. Nuž ale na koláčoch a zákuskoch sa vyžiť celý život nedá, takže hrnce a platnička sú v pozore a nezaháľajú.
Naposledy naposledy som varila svoju premiérovú prvú nedeľnú hovädziu polievku, pri ktorej mi trochu ušla ruka so soľou, avšak zachránil to zemiak, ktorý všetku nadbytočnú soľ vsal do seba 🙂 Keďže sa vývar celý nejzdedol, zvyšky som použila na prípravu tejto polievky. Jej chuť je naozaj vynikajúca a tá farba! Krásna oranžová bez žiadnych farbív a umelých dochucovadiel. Chutí skvelo a zasýti napríklad na večeru ak si k nej dáte opečený chlebík alebo krutóny.
Ingredients
- mrkva - 3 kusy (stredne veľké)
- cibuľa - 1/2 ks
- hovädzí vývar - 1/2 litra
- soľ
- maslo - 1 cm plátok
- olivový olej - 1 PL
- zázvor - 1 cm kúsok (čerstvý)
Instructions
- Cibuľu nakrájame najemno a opečieme na rozpustenom masle zmiešanom s olivovým olejom.
- Mrkvu očistíme, nakrájame na kolieska a pridáme k cibuli. Mrkvu orestujeme.
- Zalejeme hovädzím vývarom tak aby mrkva bola pod vodou (približne 200 ml vývaru). Pridáme aj plátok zázvoru, ktorý však necháme povariť len chvíľu, podľa toho akú intenzitu chceme cítiť v polievke.
Dusíme kým bude mrkva mäkká.TIP:
Ak nemáte hovädzí vývar môžete pridať napríklad bujón alebo zeleninový vývar. - Keď je už mrkva mäkká dolejeme zvyšný vývar (približne 300 ml, ktorý môžete mať rozmiešaný napráklad aj s vodou) a necháme prevariť.
- Rozmixujeme dohladka a podávame.
Pridaj komentár