Fazuľová jemná polievka

Fazuľová jemná polievka

By 8. januára 2015

Z času na čas takúto fazuľovú robievam, je jemná a chutí aj menším deťom. Spojenie fazule bango (tá veľká, najväčšia) a sušených sliviek vytvára zdravú a lahodnú kombináciu.  Fazuľové lusky bango sú charakteristické svojim vysokým obsahom aminokyselín, fytosterolov a flavonoidov, obsahujú tiež  železo, vápnik, draslík, mangán, molybdén, z vitamínov hlavne C a rôzne skupiny vitamínu B.

Fazuľa má odvodňujúce účinky, posilňuje činnosť srdca a krvný obeh. Je vhodná pre ľudí s redukčnou diétou. Sušené slivky  predstavujú ideálne spojenie vápnika a fosforu,  pôsobia blahodárne na posilnenie kostí a pomáhajú tráveniu. Majú laxatívny účinok a poskytujú užitočné množstvo vlákniny a železa. A vraj  ľudia, ktorí jedia veľa sušených sliviek, majú na pokožke vystavenej slnku menej vrások. Sušené slivky predstavujú koncentrovaný zdroj antioxidantov, mnohých vitamínov a cenných stopových prvkov. Podporujú krvný obeh, v ľudovom liečiteľstve sa používajú proti kŕčovým žilám, pri reumatizme, pomáhajú znižovať obsah cholesterolu.

 

Ingredients

Instructions

  1. Fazuľu si cez noc nechám  odmočiť v dostatočnom množstve vody. Keď chcete, aby toľko nenadúvala - hoci takto pripravená je dobre stráviteľná, keďže nepoužijeme žiadne klobásky a iné údeniny - vodu zlejte a fazuľu opláchnite.
  2. Varím ju v tlakovom hrnci cca 30-40 minút, spolu s koreninami, bez soli. Tú pridávam až následne,  so zemiakmi pokrájanými na kocky a dovarím v TH ešte ďalších 10-15 minút.
  3. Medzitým namočím umyté sušené slivky do vlažnej vody.
  4. Na troche oleja pripravím  zásmažku z cibule pokrájanej na kocky a z ovsených vločiek. Opečiem  to a keď začnú vločky rozvoniavať, zalejem ich studenou vodou a uvediem do varu.
  5. Keď zásmažka zhustne, pridám ju do uvarenej  fazule a zemiakov. Na záver zjemním smotanou a prevarím.
Môžete dochutiť ako mate radi. Vďaka slivkám je mierne nasladlá, keď pridáte citrón, dosiahnete obvyklú sladko-kyslú chuť.
fazulova jemna polievka
Print

 

 

Blog Na háji je miestom, kde zdieľam svoje nadšenie pre dobré jedlo, fotografiu, nevšednosť všedných okamihov. Dobré jedlo, to sú pre nás dary zeme, plody dopestované v záhradke, na poli, na strome, na farme. Tu niekde za rohom. S láskou a úctou k prírode a jej zákonitostiam. Rada trávim voľný čas fotografovaním, blogovaním, pinterestovaním, starostlivosťou o vlastnú záhradku, hostením našich početných návštev.

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

2 odpovedí na Fazuľová jemná polievka

  1. Marian

    Nechápem, čo to znamená umyť sušené slivky. To ako zubnou kefkou vyčistiť v tých všetkých záhyboch?

    • Viera

      Sušené ovocie sa umýva,lebo niektorí výrobcovia ho konzervujú oxidom siričitým a pridávajú “éčka ” (E200,E220).Niekedy je veľmi vysušené,tak ho treba namočiť,aby sa dalo požuvať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *