NajRecept.sk Strukoviny Fazuľová jemná polievka
Fazuľová jemná polievka
Recept Fazuľová jemná polievka
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Andrea Mackova    ·   8.1.2015

Fazuľová jemná polievka

Z času na čas takúto fazuľovú robievam, je jemná a chutí aj menším deťom. Spojenie fazule bango (tá veľká, najväčšia) a sušených sliviek vytvára zdravú a lahodnú kombináciu. Fazuľové lusky bango sú charakteristické svojim vysokým obsahom aminokyselín, fytosterolov a flavonoidov, obsahujú tiež železo, vápnik, draslík, mangán, molybdén, z vitamínov hlavne C a rôzne skupiny vitamínu B. Fazuľa má odvodňujúce účinky, posilňuje činnosť srdca a krvný obeh. Je vhodná pre ľudí s redukčnou diétou. Sušené slivky predstavujú ideálne spojenie vápnika a fosforu, pôsobia blahodárne na posilnenie kostí a pomáhajú tráveniu. Majú laxatívny účinok a poskytujú užitočné množstvo vlákniny a železa. A vraj ľudia, ktorí jedia veľa sušených sliviek, majú na pokožke vystavenej slnku menej vrások. Sušené slivky predstavujú koncentrovaný zdroj antioxidantov, mnohých vitamínov a cenných stopových prvkov. Podporujú krvný obeh, v ľudovom liečiteľstve sa používajú proti kŕčovým žilám, pri reumatizme, pomáhajú znižovať obsah cholesterolu.

Suroviny
1 balenie
fazuľa bango
sušené
slivky
zopár
zemiaky
1 ks
cibuľa
2 PL (jemné s klíčkami)
ovsené vločky
1 ks
bobkový list
2 ks
nové korenie
2 ks
čierne korenie
bylinková soľ
olej
smotana na varenie
na dochutenie
citrón
na dochutenie
cukor
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Fazuľu si cez noc nechám  odmočiť v dostatočnom množstve vody. Keď chcete, aby toľko nenadúvala - hoci takto pripravená je dobre stráviteľná, keďže nepoužijeme žiadne klobásky a iné údeniny - vodu zlejte a fazuľu opláchnite.
  2. Varím ju v tlakovom hrnci cca 30-40 minút, spolu s koreninami, bez soli. Tú pridávam až následne,  so zemiakmi pokrájanými na kocky a dovarím v TH ešte ďalších 10-15 minút.
  3. Medzitým namočím umyté sušené slivky do vlažnej vody.
  4. Na troche oleja pripravím  zásmažku z cibule pokrájanej na kocky a z ovsených vločiek. Opečiem  to a keď začnú vločky rozvoniavať, zalejem ich studenou vodou a uvediem do varu.
  5. Keď zásmažka zhustne, pridám ju do uvarenej  fazule a zemiakov. Na záver zjemním smotanou a prevarím.
Môžete dochutiť ako mate radi. Vďaka slivkám je mierne nasladlá, keď pridáte citrón, dosiahnete obvyklú sladko-kyslú chuť.
   
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár