Fotorecept | Pomaly pečené hovädzie na víne

Fotorecept | Pomaly pečené hovädzie na víne

Pridal: Zuzka, 7.11.2014

Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Dnes sme si urobili spomienku na Paríž. Jedli sme tam boeuf bourgignon- hovädzie pečené na víne z oblasti Burgundska. Keďže doma ale nedisponujem flaškami vína z tejto oblasti, urobila som si slovenskú verziu- boeuf de rača. Teraz niečo k tomuto receptu. Príprava ako taká nieje zložitá, pečenie mäsa je náročné na čas. Ale ako sa mi potvrdilo aj pri iných receptoch, pomalé pečenie na nižšej teplote má svoje čaro. Pokrm má intenzívnejšiu a silnejšiu chuť a mäso sa rozplýva (a to doslovne!) v ústach...

FOTKA OD VÁS

Pridal: Zuzka, 7.11.2014

Kategorie: Hovädzie mäso, Mäso

SUROVINY

120 gslanina
1 ks (pokrájaná na kúsky)mrkva
1 ks (väčšia)cibuľa
3 strúčikycesnak
800 g (zadné)hovädzie mäso
olej
hladká múka
soľ
mleté čierne korenie
300 mlhovädzí vývar
350 ml (cca)červené víno
bobkový list
250 gšampiňóny
studenémaslo

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. V hrubšom hrnci, ktorý môže ísť aj do rúry, som nechala rozohriať olej, nechala som na ňom speniť na väčšie kúsky pokrájanú slaninu, pridala som mrkvu, cibuľu a cesnak a nechala všetko riadne orestovať.
  2. Medzitým som na kúsky pokrájané mäso obalila v hladkej múke. Z hrnca som vybrala slaninovo mrkvový základ a postupne som v tomto hrnci opiekla mäso.
  3. Keď som mäso postupne opiekla, všetko som vrátila späť do hrnca- cibuľu, mrkvu, cesnak, slaninu, aj všetko mäso.
  4. Takto pripravené mäso som zaliala vývarom a vínom tak, aby všetko mäso bolo zakryté tekutinou, riadne som všetko premiešala, pridala som dva bobkové listy. Hrniec som zakryla alobalom a pri 160 stupňoch som nechala mäso piecť 2 a pol hodiny.
  5. Každú hodinu som mäso kontrolovala. Takto vyzeralo po prvej hodine.
  6. Takto po druhej hodine.
  7. Mäso som dala piecť na ďalšiu polhodinu. Medzitým som si pripravila šampiňóny. Pokrájala som ich na štvrtky. Na panvicu som dala trošku oleja a hríby som orestovala.
  8. Po dva a pol hodinovom pečení mäsa som do hrnca pridala hríby a zakrytý hrniec som nechala piecť ďalších 30 minút.
  9. Po troch hodinách pečenia bol čas na finálne dokončenie pokrmu. Kus chladného masla som obalila v hladkej múke a nechala som ho roztopiť v mäse.  Riadne som to celé premiešala, aby sa maslo všade dostalo. Splnilo svoju funkciu, hovädzie sa vďaka tomu krásne zahustilo.
Podávala som ako v Paríži- s kúskom bagety a cestovinou.

 

                     
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť