NajRecept.sk Nápoje Sirupy, šťavy a likéry Šalviový sirup
Šalviový sirup
Recept Šalviový sirup
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
klaura    ·   8.10.2014

Šalviový sirup

Šalvia je prekrásna bylinka ... má zvláštne listy ... chuťovo však až tak báječná nie je ... :)))))) Čaj z nej chutí horko a také ja nemám moc rada. Ale na druhej strane je veľmi osožná ... Šalvia pôsobí silne antibioticky pri ochoreniach horných dýchacích ciest, bolestiach v hrdle a angínach. Pôsobí protizápalovo na močové cesty, tráviace ústrojenstvo aj gynekologické orgány. Harmonizuje nervovú sústavu. V období prechodu, v malých dávkach znižuje potenie, zmierňuje návaly z tepla a búšenie srdca. Čaj teda nemusím, ale sirup na zimu si robím už niekoľko rokov. Ako Šalviový sirup pomáha: Osoby bez zdravotných problémov sa po užívaní Šalviového sirupu cítia lepšie a pocítili aj mnoho ďalších pozitív. má dezinfekčné účinky na tráviacu a vylučovaciu sústavu podporuje regeneráciu organizmu prispieva k zmierneniu potenia, ktoré je výsledkom nervových prejavov pracovnej preťaženosti a nervozite

Suroviny
500 g
kryštálový cukor
600 ml
voda
2 veľké hrste
šalvia
1 ks
citrón
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Cukor zalejeme vodou a roztok privedieme do varu.
  2. Šalviu nakrájame na kúsky a vhodíme do vriacej cukrovej  vody.
  3. Chvíľku povaríme, potom odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
  4. Pridáme nakrájaný citrón a necháme cez noc vyluhovať.
  5. Ráno roztok znovu zohrejeme, cez husté sitko scedíme a nalejeme do fliaš.
  6. Dobre uzavrieme, zabalíme do deky a necháme pomaly chladnúť.

Šalvia lekárska je príjemne aromatický poloker s nádherne fialovými kvietkami. Hovorí sa, že keď Briti začali dovážať čaj z Číny, Číňania si šalviu cenili natoľko, že za jednu bedničku sušenej anglickej šalvie boli ochotní dať dve bedničky čaju.

Zaujímavosť: Názov šalvia pochádza z latinského slova salvere znamenajúceho "liečiť". V ľudovom liečiteľstve ju využívali kvôli jej antiseptickým a protizápalovým účinkom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár