NajRecept.sk Fotorecept | Halušky s bryndzou
Fotorecept | Halušky s bryndzou
Fotorecept | Halušky s bryndzou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
S varechou v ruke    ·   18.10.2014

Fotorecept | Halušky s bryndzou

Najlepšie sú zo starších zemiakov a z májovej bryndze

Suroviny
1 kg
zemiaky
350 g
polohrubá múka
250 g
bryndza
200 ml
kyslá smotana
200 g
slanina
soľ
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Ako som už v úvode spomínal, lepšie sú staršie zemiaky, lebo neobsahujú veľa vody a preto potrebujeme aj menej múky. Množstvá, ktoré som uviedol v surovinách sú len orientačné, skutočne záleží od zemiakov, koľko múky spotrebujeme.
  2. Očistené zemiaky na strúhadle najemno nastrúhame, za mňa to spravil robot, zasypeme ich polohrubou múkou, aby nám nesčernali a dochutíme ich soľou.

    Múku pridávame postupne, až pokiaľ nemáme cesto, ktoré je také polotuhé a pekne drží tvar, aby sa nám halušky vo vode nerozvarili...ozaj, voda v hrnci sa nám už varí :)

  3. Voda nám už vrie a tak máme dve možnosti, hádzať halušky ako naše staré matere.

    Alebo si pomôcť nejakým zariadením :) netreba zabudnúť ich sem-tam v hrnci premiešať. Osobne nevidím medzi hádzanými a inými haluškami žiaden podstatný rozdiel, takže je to skutočne na vašej chuti a možnostiach.  
  4. Keď máme všetky halušky vo vode, počkáme pokiaľ vyplávajú na povrch a necháme ich pomaličky variť ešte asi 2-3 minúty.
  5. Nakrájanú slaninu som nechal pomaličky vyškvariť, pokiaľ je veľmi prerastaná, tak pod ňu na začiatku škvarenia pridám lyžicu oleja, mne na haluškách chutí skôr taká obyčajnejšia, nie veľmi mäsová :)
  6. V nádobe v ktorej budeme podávať halušky som rozmiešal bryndzu s kyslou smotanou. _Viem, niekto bude tvrdiť, že do halušiek nepatrí, niekomu chutí viac, ak si dá na hotové halušky lyžicu smotany. Skutočne záleží len na vašej chuti či ju tam dáte, alebo nie:)
  7. Do takto pripravenej bryndze som dal scedené halušky, ja ich nepreplachujem studenou vodou. Premiešal som to spolu, na vrch som dal vyškvarenú slaninu. Jesť treba veľkou drevenou lyžicou a zapíjať studeným cmarom. Dobrú chuť :)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár