Francúzske zemiaky

Pridal: S varechou v ruke, 4.9.2014
Kategorie:
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Ja viem, vôbec nie sú francúzske, ale všetci ich tak voláme, môžu byť napríklad aj prekladané a myslím, že každý ich robí trošku ináč, niekto zo surových zemiakov a niekto z varených...so syrom, bez syra, so smotanou, či bez :)...ja zvyknem takto...
FOTKA OD VÁS
Pridal: S varechou v ruke, 4.9.2014
Kategorie:
SUROVINY
zemiaky
kvalitnéšpekáčky
natvrdo (viac ks)vajce
smotana na varenie
vajce
cibuľa
cibuľa
čerstvo mleté korenie
soľ
mletá sladká paprika
Ja ich teda pripravujem zo surových zemiakov a radšej v širšom pekáči, lebo potom je viacej tých chrumkavých a tie máme najradšej :)
- Začíname čistením a krájaním, pokračujeme prekladaním a dochucovaním...ale pekne po poporiadku...
- Očistenú cibuľu som nakrájal na kocky a kvalitné, bezmúkové špekačky na kolieska, očistené zemiaky na tenké kolieska (cca 2mm).
- Keď som mal všetko nakrájané, aj uvarené vajcia, tak som na spodok hlbšieho plechu dal asi dve lyžice oleja a na ten olej prvú tenkú vrstvu zemiakov.
- Tie som ozdobil nakrájanou cibuľou a dochutil soľou, čerstvo mletým korením a sladkou paprikou.
- Na ne som potom dal špekačky a vajcia a potom zase zemiaky a tak dookola až pokiaľ som neminul všetky suroviny.
- Ukončil som to zemiakmi.
- Vložil som do rúry a na 180°C som piekol asi 60 minút.
- Potom som v sladkej smotane rozhabarkoval jedno surové vajce a takmer hotové zemiaky som ňou zalial.
- Nechal som v rúre ďalších cca 18 minút. pokiaľ sa na vrchu francuzákov nespravila krásna hnedá kôrka...asi takáto :)
- Smotana sa odparila, zemiaky sú šťavnato chrumkavo dokonalé a my môžeme začať obedovať...dobrú chuť :)
KOMENTÁRE K RECEPTU