Téma týždňa | Zaváranie a džemovanie

Pridal: barborka, 18.8.2014
Kategorie: Tipy a triky
Nahraj fotku a pochváľ sa
Pridal: barborka, 18.8.2014
Kategorie: Tipy a triky
Zaváranie a džemovanie
Tento týždeň sa v našej Téme týždňa dozviete, čo to vlastne je džemovať a čo dosiahneme zaváraním? Dočítate sa tiež o rozdieloch medzi džemom, lekvárom a inými sladkými pochutinami. Na záver tiež obohatíte svoju kuchársku knihu o niekoľko overených receptov na džemy ale tiež recepty, kde môžete džem použiť.
Ten, kto vymyslel zaváranie a džemovanie, bol skutočný génius. Týmito dvoma spôsobmi konzervovania dokážeme uchovať kúsok leta, letného ovocia či zeleniny a zároveň vitamínov, ktoré v zime tak potrebujeme. Vďaka týmto spôsobom uchovania čerešní, jabĺk, ríbezlí a jahôd nemusia byť hlavnou doménou leta, ale môžete sa z nich tešiť celoročne.
Poznáte ten pocit, keď stromy či kríky zarodia svoje
plody a my len čakáme, kedy príde správna chvíľa na ich zber? Potom prichádza otázka ,,čo s tým?“ alebo ,,ako ich uchovať na dlhšiu dobu?“ Jednou z možností je zakonzervovanie. Pri konzervovaní či zaváraní si ovocie alebo zelenina uchová vitamíny a čerstvosť po celý rok. Avšak je veľmi dôležité aby plody boli zdravé, čerstvé a pred samotným zaváraním dôkladne umyté a očistené. Aj v prípade, že ide o drobné plody ako čučoriedky, vždy je nutné ich skontrolovať. Inak by sa zaváranina mohla pokaziť (splesnivieť).Najčastejšie sa zavárajú jablká, hrušky, marhule, broskyne, jahody, čerešne, čučoriedky, uhorky, karfiol, kukurica, hrach, fazuľa a iné. Pri zaváraní sa však medze naozaj nekladú. Od ovocia cez zeleninu až po strukoviny. Zavárať môžete čokoľvek. Dokonca aj hríby, ktoré sa vynikajúco hodia k jadernici (jelitku, hurke).
Dlhé zaváranie ovocia a veľké množstvo pohárov môžete vymeniť za prípravu džemu, lekváru či marmelády. Je to jednou z možností ako si uchovať ovocie, avšak v inej konzistencii. Sladká lahôdka, ktorá sa hodí do koláčov, palaciniek ale tiež si nimi môžete potrieť chlebík na raňajky.
Aký je rozdiel medzi džemom, lekvárom a marmeládou?
Džem je sladká pochúťka, ktorá sa pripravuje
z rozvareného ovocia zmiešaného s cukrom. Uchováva sa v konzervách a sklenených pohároch na dlhšie obdobie. Džem by mal obsahovať kúsky ovocia. Práve nimi sa odlišuje od marmelády.Lekvár sa považuje za sladkú nátierku, pripravenú z vareného ovocia. Počas prípravy sa z ovocia nechá vypariť voda a s pridaním cukru sa lekvár zakonzervuje. Najčastejšie sa pripravuje zo sliviek, ríbezlí alebo jahôd.
Marmeláda je zmes šťavy a kôry z citrusového ovocia, ďalej vody a cukru. Marmeláda by mala byť priezračná s jemne horkastou príchuťou. Na marmeládu je vhodné použiť citróny, limetky, grapefruity, mandarínky či pomaranče.
Rôsol je ľahká pochúťka z vody, cukru a ovocia. Považuje sa za chutný dezert podobný pudingu. Na rôsol sa používa ovocie ako jahody, maliny, jablká, višne, marhule či ríbezle.
Chutney alebo Čatní je kašovitá zmes výraznej chuti a tmavej farby, ktorá sa pomerne dlho tepelne upravuje. Pochádza z Indie. Zhotovuje sa zväčša z takého ovocia a zeleniny, ktoré neobsahujú priveľa šťavy. Dopĺňajú sa sušeným ovocím – hrozienkami, sultánkami, orechmi, ktoré zmesi dodajú zaujímavú príchuť. Na dochutenie sa používa aromatické korenie - klinčeky, škorica, kardamón, ďumbier, nové korenie alebo drvená horčica. Každé čatní by sa malo asi mesiac uležať.
Curd (tvaroh) je mliečny výrobok, ktorý získame zrážaním mlieka a syridla alebo akejkoľvek kyslej látky, ako je napríklad citrónový šťava. Pri použití citrónovej šťavy vniká chutný ovocný krém alebo ovocná zrazenina podobná džemu, vhodná ako plnka do koláčov či palaciniek.