Téma týždňa| Recept na správne kysnuté cesto

Téma týždňa| Recept na správne kysnuté cesto

Receptov na kysnuté cesto je neúrekom, no nájsť to správne a hlavne odskúšané je často obtiažne. Každá kuchárka má samozrejme svoje grify ako toto cesto správne pripraviť, koľko presne má cesto kysnúť a nakoniec čas, ktorý potrebuje na upečenie. Prinášame vám niekoľko receptov, ktoré sme i my odskúšali v kuchyni. Nechajte sa inšpirovať pri ďalšom pečení kysnutých buchiet či iných dobrôt.

 

Základné kysnuté cesto

Kysnuté cesto sa pripravuje zásadne z polohrubej múky, i keď niekedy sa môžeme stretnúť s použitím hladkej múky. Všetky suroviny použité na prípravu kysnutého cesta musia mať rovnakú izbovú teplotu.
Základom je kvások, pripravený z vlažného mlieka, kryštálového cukru a pri niektorých druhoch i ocot. Cukor je dôležitým najmä pre nakysnutie kvásku.k však pridáte trošku octu, tiež dosiahnete ľahšie nakysnutie. Kysnuté cesto sa môže pripraviť i pridaním srvátky, kyslého mlieka či cmaru.

K múke a kvásku pridávame tiež tuk a vajcia, z ktorých môžeme požiť len žĺtky. Samozrejme nesmie chýbať ani štipka soli.

A ako zistíte, že je cesto dobre vypracované?
Cesto je dobre vypracované vtedy, keď je hladké a lesklé. Takto pripravené ho posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Ak chcete aby vaše cesto bolo ľahšie, zatlačte ho v mise kde kysne 2 – 3 krát po 10 minút vareškou, poobracajte a nechajte opäť kysnúť.
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem máme vyhraté – pripravili sme ho správne a môžeme začať vaľkať.

Kysnuté cesto s kyslým mliekom

Suroviny:

  • 1 kg                    polohrubá múka
  • 400 ml             kyslé mlieko
  • 100-200 ml   sladké mlieko
  • 50 g                    kvasnice
  • 3 PL                    kryštálový cukor
  • 1 KL                    soľ
  • 120 g                  tuk na pečenie
  • 1 ks                     vajce

 

Postup:

Téma týždňa Recept na správne kysnuté cesto

  1. Kvasnice rozpustíme vo vlažnom mlieku s lyžičkou cukru a lyžicou múky.
  2. Do misy preosieme zvyšok múky a pridáme soľ.
  3. V strede urobíme jamku, do ktorej vyklepneme vajce a pridáme cukor.
  4. S postupným primiešavaním kvásku a kyslého mlieka miesime na cesto.
  5. Pred dokončením miesenia pridáme roztopený valžný tuk a cesto dobre spracujeme.
  6. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 35 – 40 minút.

Takéto cesto môžete použiť na chlieb, rožky, dalamánky alebo pagáčiky 🙂

 

 

 Kysnuté cesto na záviny

Suroviny: 

  • 1 kg         polohrubá múka
  • 700 ml   mlieko
  • 150 ml    olej
  • 4 PL         cukor kryštálový
  • 1 KL         soľ
  • 42 g         kvasnica
  • 1 PL         ocot

 

Postup:

Jablkovo-pudingová štrúdľa 2

 

  1. Mlieko zohrejeme tak, aby malo vlažnú teplotu a prelejeme do veľkej misy.
  2. Do mlieka rozdrobíme kvasnice, prisypeme cukor, prilejeme ocot.
  3. Miešame a postupne pridávame múku a nakoniec olej.
  4. Cesto miesime 20 minút dovtedy, kým ho vypracujeme na hladké a vláčne.
  5. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.

 

Z takto veľkej dávky pripravíme 4 záviny. Plnku môžete použiť podľa svojho výberu. Inšpirujte sa napríklad týmito :

Jablkovo tekvicový závin

Makovo višňová štrúdľa 

Jablkovo-pudingová štrúdľa

 Kysnuté cesto s majolkou

Toto kysnuté cesto je vhodné použiť na buchty, záviny a tiež slané pečiv0. Je nezvyčajné no prekvapí vás vláčnosťou, mäkkosťou a ľahkou manipuláciou.  Pečivo, ktoré z tohto cesta pripravíte bude mäkké 2 až 3 dni.

Suroviny: 

  • 500 g     hladká múka špeciál
  • 80 g        práškový cukor
  • 2 ks         žĺtok
  • 250 g      majolka
  • 1 PL         cukor kryštálový
  • 40 g         kvasnice
  • 250 ml    mlieko

Postup: 

  1.  Žĺtky zmiešame spolu s cukrom a majolkou.
  2. Do mlieka spolu s 1 PL kryštálového cukru rozdrobíme kvasnice a pripravíme kvások.
  3. Pridáme preosiatu múku a pripravený kvások.
  4. Z hmoty vypracujeme vláčne cesto.

 

K vareniu a pečeniu ma priviedli moje staré mamy, keď mi počas prázdnin strávených v ich prítomnosti dovolili asistovať v kuchyni a pod ich dohľadom som ako malé dieťa mohla skúšať upiecť jednoduché koláčiky či uvariť jednoduché jedlá. Vôňa kuchyne pri vypekaní či varení je mojim príjemným oddychom, ktorého výsledkom je (takmer) vždy niečo jedlé ;-) Ak máte chuť ma kontanktovať, spravte to adrese katka@najrecept.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 4,50 z 5)
Loading...

3 odpovedí na Téma týždňa| Recept na správne kysnuté cesto

  1. Michaela

    Dobrý deň. Asi pred rokom som sa s manželom presťahovali do vlastného domčeka. Pred tým väčšinou varila moja mamina a ocino. Mňa to vtedy dajako nelákalo. No dnes už máme 2 detičky , ktorým musím piecť a variť.
    Chcela by som Vás preto poprosiť o dajaké jednoduché receptíky, hlavne s mäska.
    Ďakujem veľmi pekne.
    S pozdravom
    Michala

  2. Maja

    “keď cesto zdvojnásobí objem, máme vyhraté”
    Moja babka vždy hovorila, že cesto miesime dovtedy, kým “netečie z povaly”. To znamená, až bude mať človek na čele kropaje potu, vtedy je dobre vymiesené. Mama zase hovorila, že je rozdiel medzi slovami “zamiesiť” a “vymiesiť”…
    Múdry človek pochopí….
    Pri správnom postupe miesenia sa pôvodný objem zväčší aj (minimálne) “krát 3”.
    Cesto musí byť prevzdušnené – veľa vzduchu-treba tam zapracovať “bublinky”, potom je v upečenom veľa “komôrok”, cesto nie je také ťažké, ani na žalúdok….
    A ešte niečo: na KAŽDÝ recept akéhokoľvek jedla je najdôležitejšia ingrediencia: dostatok času.
    Kto nemá čas, nech radšej nevarí, nepečie…
    Nejde o to rýchlo-rýchlo to “zbúchať”, ide o to, aby to bolo urobené PORIADNE a s láskou….
    Ak to nerobí človek s láskou, málokedy sa recept vydarí

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *