Škoricové donutky

Pridal: Just Delicious, 18.7.2014
Kategorie: Dezerty, Veľká Noc, Sviatočné pečenie
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
FOTKA OD VÁS
Pridal: Just Delicious, 18.7.2014
Kategorie: Dezerty, Veľká Noc, Sviatočné pečenie
SUROVINY
500 ghladká múka
30 gpráškový cukor
30 gmaslo
1 ksvajce
2 ksžĺtok
200 - 250 mlmlieko
30 gdroždie
3 PLrum
štipkasoľ
z 1 kscitrónnová kôra
troškuvanilkový cukor
na vysmážanieolej
- Na kvások si odlejeme 100 ml mlieka a dáme ho zohriať.
- Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, droždie, zamiešame a poprášime troškou múky. Prikryjeme pokrievkou/malým tanierikom a necháme vykysnúť cca. 15 minút.
- Roztopíme si maslo a necháme ho vychladnúť. Taktiež zohrejeme aj zvyšné mlieko.
- Do misy preosejeme múku, práškový cukor, trošku vanilkového cukru, soľ a premiešame.
- Vykysnutý kvások pridáme k múke.
- Ďalej pridáme vajcia (jedno celé + žĺtky), rozpustené maslo a zohriate mlieko.
- Vypracujeme hladké nelepivé cesto.
- Pred koncom miesenia pridáme rum a nastrúhanú citrónovú kôru a znova dobre premiesime. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť cca. 1 hodinu na teplom mieste.
- Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske o hrúbke cca. 1 cm a pohárom prípadne formičkou o priemere 6-7 cm vykrajujeme donutky. V strede každej donutky vykrojíme maličkou formičkou dierku o priemere 1,5 cm. (možete použiť aj vrchnák z nejakej fľaše,oleja...).
- Vykrojené donutky poukladáme na pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte 20-25 minút podkysnúť.
- Vo väčšom kastróli zohrejeme dostatočné množstvo oleja.
- Stiahneme na nižší plameň a vložíme donutky do oleja vrchnou stranou dolu (t.j. strana, ktorá bola na doske hore, bude v oleji).
- Pečieme asi 1,5-2 minúty a potom donutky otočíme a pečieme do zlatista.
- Po upečení vyberieme a donutky ukladáme na papierovú utierku aby odsala prebytočný tuk.
- Ešte teplé donutky obalíme v škoricovom cukre.
KOMENTÁRE K RECEPTU