Rozohrejte sporák na 200 stupňov. Baklažán pozdĺžne rozštvrťte a uložte na plech vyložený papierom na pečenie.
Vložte do sporáka na cca tridsať minút. Cieľom je, aby zhnedol a zmäkol.
Pred dopečením baklažánu tresku potrite sójovou omáčkou.
Hotový baklažán vyberte a tresku vložte na jeho miesto. Bude sa piecť cca 10 minút a za ten čas by ste mali pripraviť pyré.
Z baklažánu lyžicou stiahnite všetku dužinu, mala by ostať iba koža. Vložte ju (dužinu) do hlbšej misy, pridajte 2 lyžice jogurtu, lyžicu olivového oleja, cesnak, 2 lyžice citrónovej šťavy a vňať.
Tyčovým mixérom umixujte na hrubšie pyré a rozprestrite ho lyžicou na tanier.
Dopečte rybu, uložte ju na pyré, pokvapkajte citrónom, dotvorte jogurtom a kúskom vňate.
Môžete servírovať. Upozorňujem, že jedlo je to naozaj ľahké a ak ho ponúknete baníkovi, ktorý práve prišiel zo šichty, môže byť, že na jedno oko budete pár dní horšie vidieť.
Čo sa týka ryby, odporúčam kúpiť ju vo väčšom množstve čerstvú v Metre, časť spotrebovať ihneď a zvyšok naporcovať a uložiť do mrazničky. Ja viem, že to tak mnohí robíte, no občas vidím ľudí kupovať šialene predražené polotovary (často určené deťom) vyrobené z odpadových častí rýb a to už nabíjam harpúnu.
Baklažánu som prišiel na chuť iba nedávno, no má obrovský potenciál a pyré si viem predstaviť len tak, s balkánskym syrom a dobrým pečivom či plackou. Ak ste neskúšali, dajte mu šancu, môže vás príjemne prekvapiť. Dochutenie pyré je iba orientačné, záleží na vašom baklažáne, chuti a talente :)