Fotorecept: Rebarborovo-tvarohový zákusok s penou

Fotorecept: Rebarborovo-tvarohový zákusok s penou

Pridal: adkas-tastyfood, 13.6.2014

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Je sezóna rebarbory, tak jeden aktuálny receptík. Rebarboru si buď zamilujete, alebo ju obchádzate zďaleka. Nie každému chutí jej výrazná kyselkavá chuť. Rebarbora v kombinácii s tvarohom , jahodami, čerešňami príp. vanilkovým krémom je veľká mňamka. Aspoň podľa mňa. Pamätám si z detstva, že sme jej mali kopec v záhrade a naša nagymama nám robievala z neho kompót a varili sme aj džem. Dnes si ju musím kupovať. Rebarbora patrí k najzdravším druhom zeleniny. Obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej potrebnej pre našu krv, mozog a nervy. Má vysoký obsah draslíka a vápnika. Je bohatá na vlákniny, ktoré viažu tuky, pomáha pri detoxikácii organizmu, podporuje činnosť čriev. Aj tu platí staré známe: aj dobrého veľa škodí. Keďže rebarbora obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej, treba ju konzumovať veľmi striedmo. Tento zákusok je veľmi lahodný a môže sa kombinovať aj s iným ovocím.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 13.6.2014

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

plech 30 x 40 cmcesto
6 ksžĺtok
150 gpráškový cukor
250 gmaslo
100 mlsladká smotana (príp. mlieko)
1 KLprášok do pečiva
250 gpolohrubá múka
1 balenievanilkový cukor

Tvarohové cesto:

4 ksvajce
750 gtvaroh
100 gpráškový cukor
1 balenievanilkový cukor
2 PLvanilkový pudingový prášok
štipka soli

Okrem toho:

500 gočistená rebarbora

Pena:

6 ksbielko
150 gpráškový cukor
štipka soli

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Rebarboru umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky. Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom dopenista.
  2. Pridáme po jednom žĺtka, zakaždým dobre vyšľaháme. Pridáme smotanu a opäť prešľaháme. Nakoniec ručne vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  3. Cesto rozotrieme na plechu vyloženom papierom na pečenie. Dáme na chvíľu bokom.
  4. Urobíme tvarohové cesto. 4 žĺtka vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme pudingový prášok, prešľaháme.
  5. Pridáme tvaroh a dobre prešľaháme. Z bielkov ušľaháme so štipkou soli tuhý sneh, ktorý ručne opatrne vmiešame do tvarohového cesta.
  6. Tvarohové cesto natrieme na prvé cesto a posypeme rebarborou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov C asi 30-35 minút.
  7. Vyberieme z rúry a necháme trochu ochladiť. Teplotu v rúre znížime na 150 stupňov.
  8. Medzitým vyšľaháme 6 bielkov so štipkou soli na tuhú penu. Postupne všľaháme práškový cukor a dobre vyšľaháme na hustú penu.
  9. Vyšľahané bielka pomocou cukrárenského vrecka ozdobne nanesieme na cesto a vrátime do rúry zapiecť penu do zlatohneda.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť