Mezze,mezza,mazzah

Pridal: S varechou v ruke, 30.5.2014
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Mezze... sú to vlastne bohaté zeleninové, mäsové,studené, teplé a iné predjedlá, podávané v arabských krajinách, sú grilované, plnené, dusené, mixované a aj inak pripravené... zdroj: Dadalova kuchařka...
FOTKA OD VÁS
Pridal: S varechou v ruke, 30.5.2014
SUROVINY
kuracie vykostené stehná
kuracia pečeň
sušený tymián
mletý koriander
mletý ďumbier
cesnak
škorica
olivový olej
soľ
Na baklažánový dip:
baklažán
cesnak
sezamová pasta Tahini
citrónová šťava
olivoli
soľ
Na paradajkový dip:
paradajky v konzerve (alebo čerstvé)
bazalka
malá cibuľa
harissa (pálivá papriková pasta)
olivoli
soľ
Na jogurtový dip:
hustý biely jogurt
ovčí syr
čerstvý kôpor
soľ
- Kuracie vykostené stehná, som nakrájal na stredne veľké kusy a kuraciu pečienku tiež.
- Z oleja, tymiánu, koriandru, ďumbiera, škorice a oleja som spravil marinádu a mäso som v nej asi hodinku nechal odpočívať.
- Potom som ho striedavo napichal na namočené špajle a dal som na mriežku a potom na plech grilovať pri 190°C asi 30 minút, áno, aj som ich raz otočil :-)Baklažánový dip:
- Baklažán som nakrájal na kolieska, asi 1 cm hrubé a na grilovacej panvici som ich ugriloval, boli mladé a nie veľké, tak som ich nesolil a nenechal som ich ani vypotiť, neboli horké.
- Po ugrilovaní som ich nasolil a nechal odpočinúť, aby pustili šťavu, potom som ich dobre postískal a zlial som ju.
- Nakrájal som ich na drobno a polovicu z nich som rozmixoval s pastou Tahini, cesnakom, citrónovou šťavou ( z asi polovice citróna) a olivovým olejom.
- Malú cibuľku nakrájanú na drobno som orestoval na oleji, potom som pridal paradajky v konzerve, bazalku, pálivú chilli pastu Harissu a soľ.
- Ovčí syr som roztlačil vidličkou, pridal som hustý biely jogurt a nakrájaný čerstvý kôpor, dochutil som soľou a dal som odpočívať do chladničky...jogurtovo kôprový dip je hotový :-)...jedli sme to s arabským chlebom pita a čo vám poviem na záver? ... popálil som sa (len trošku), porezal som sa (len trošku) ... ale stálo to za to :-)... dobrú chuť
KOMENTÁRE K RECEPTU