Ľanové krekry s olivami

Pridal: human-brute, 10.4.2014
Nahraj fotku a pochváľ sa
Prečo si obľúbiť olivy I keď sú olivy obľúbené najmä pre svoju nezameniteľnú chuť, pre telo predstavujú až nečakane bohatý zdroj aj celé rady ďalších živín. Okrem vysokého obsahu vlákniny a vápnika sú bohaté aj na sodík, draslík, horčík, železo a jód. Vitamíny: Medzi najvýznamnejšie patrí vitamín A, ktorý pomáha nášmu zraku, pokožke a v neposlednom rade posilňuje našu imunitu. Vitamín E je dôležitý v prevencii najmä srdcových ochorení. Na bunkovej úrovni dokáže spomaliť proces starnutia. Z alkalických kovov, ktoré sú pre telo také dôležité, je v olivách zastúpený draslík, ktorý znižuje napätie svalov, krvný tlak a pomáha tiež odstraňovať únavu, a sodík, ktorý udržuje iónovú rovnováhu a chráni telo pred nadmernými stratami tekutín. Železo je ako súčasť bielkovín zapojených do prenosu kyslíka nevyhnutným prvkom nášho organizmu. Ďalším z radu dôležitých látok je jód, ktorý je stopovým prvkom a je obsiahnutý v dvoch tretinách hormónov štítnej žľazy. V prírode ide o prvok veľmi vzácny, ktorý sa vyskytuje iba v zlúčeninách. Jeho nedostatok v organizme spoznáme vďaka celému radu prejavov. Medzi tie najčastejšie patrí napríklad neopodstatnené zvýšenie hmotnosti, zápcha, lámavé vlasy a nechty alebo depresia. Olivy obsahujú aj niektoré dôležité minerály. Vápnik je základným stavebným kameňom kostí a zubov a je dôležitý na prevenciu osteoporózy. Ďalším je fosfor, ktorý je tiež potrebný na správny rast kostí a zubov, ale navyše podporuje rast tkaniva. Je nevyhnutný pre mozog, nervové tkanivo a srdce, kde sa stará o udržanie pravidelného tepu. Pri výbere olív však treba dbať na ich kvalitu (najlepšie v BIO) pretože za posledné roky sa veľmi rozšírili lacné, nekvalitné olivy obohatené o dobre známe pesticídy.
Pridal: human-brute, 10.4.2014
SUROVINY
- Ľanové a slnečnicové semienka namočíme do vody a necháme odstáť 12 hodín ( v prípade potreby vodu dolievame).
- Vznikla nám slizká zmes, ktorú nepremývame. Vmiešame do nej ostatné ingrediencie a môžme nechať chvíľku odstáť, aby sa chute prepojili ( nieje to však nutné).
- Zmes vylejeme na fóliu alebo na papier na pečenie a sušíme pri 40 stupňov po dobu 4-10 hodín až kým sa krekry dajú odlepiť od papiera a sú pekne chrumkavé.
- Skryjeme do krabičky a zakopeme pod zem, pretože inak nám nedá pokoj, dokým ich všetky nezjeme.