Domáce grahamové tyčinky a praclíky

Pridal: Spinava kuchyna je s, 4.4.2014
Kategorie: Pečivo
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Aj napriek tomu, že doma pečiem zväčša sladké som jednoznačne na slané pochutinky. Ak aj vy radi niečo chrúmete skúste tieto tyčinky či praclíky. Na cca 20 tyčiniek a 20 praclíkov budeme potrebovať:
FOTKA OD VÁS
Pridal: Spinava kuchyna je s, 4.4.2014
Kategorie: Pečivo
SUROVINY
1 ČLcukor
1/2 sáčkusušené droždie
200 mlvlažná voda
200 ghladká pšeničná múka
200 gcelozrnná pšeničná múka
3 PLolivový olej
1 ČLsoľ
1 ks (na potretie)vaječný bielok
Na posypanie:
soľ
mak
sezam
- Do misy dáme vodu, droždie a cukor a dobre premiešame, zasypeme troškou múky a necháme vzísť kvások.
- V druhej miske si zmiešame múku so soľou.
- Ku kvásku prilejeme olej a postupne prisypávame múku a vareškou ju zapracovávame.
- Keď sa nám cesto už nedarí miešať varechou, začneme ho miesiť rukou.
- Postupne stále prisypávame múku, ak nám ju už cesto nevie prijať vyklopíme ho aj s nezapracovanou múkou na pracovnú dosku a vypracujeme hladké cesto (trvá to asi 5 minút). Cesto vložíme do misky vymazanej olejom, prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút.
- Po pol hodine cesto vyklopíme a rozdelíme na 40 rovnakých častí.
- Z každej vyváľame tyčinku o hrúbke ceruzky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie (z niektorých môžete urobiť praclíky).
- Tyčinky potrieme bielkom, posypeme soľou, makom či sezamom. Pečieme pri teplote 190°C cca 20 minút.
KOMENTÁRE K RECEPTU