Vlastnosti jablka sú nasledovné:
znižuje riziko rakoviny čriev, pľúc a obličiek
čaj z čerstvých jadrovníkov a šupiek prospieva obličkám
brzdí zápalové procesy v tele
neošúpané bojuje proti astme
kyslé pohne črevá pri zápche
sladké zastavuje hnačku
lieči málokrvnosť
pomáha pri chrípke a prechladnutí
strúhané zráža teplotu
odvar z kvetov mierni kašeľ
roztlačené lieči popáleniny a nehojace sa rany
zabraňuje krvácaniu ďasien
znižuje krvný tlak a hladinu zlého cholesterolu
posilňuje imunitný systém
prospieva srdcu
stabilizuje hladinu cukru v krvi
blokuje tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov
zlepšuje náladu
chráni mozog a nervy pred poškodením
neošúpané čistí črevá
Prečo sú jablká také zdravé?
Jablká sú predovšetkým významným zdrojom vitamínu C. Jeho obsah kolíše podľa odrody, no v najväčšom množstve sa skrýva v kyslých jablkách a plánkach. Zaujímavá je predovšetkým kombinácia vitamínu C a flavonoidu kvercetínu, ktorý sa nachádza v šupke. Spolu vedia zabrániť tvorbe rakovinových buniek, ochránia tepny pred kôrnatením a znižujú krvný tlak. Plody sú významným zdrojom draslíka, ktorý pomáha pri vyplavovaní škodlivých látok z tela.
Myslím, že pri tomto ovocí je zbytočné hovoriť "dobrú chuť" výstižnejšie by bolo " na zdravie!"
Tip na prípravu:
Marinované jabĺčka