Škoricový veniec
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
120 ml (teplé)mlieko
1 KL (alebo med)cukor
1 ksžĺtok
80 gmaslo
15 gkvasnice
štipkasoľ
300 gpolohrubá múka
3 - 4 PLcukor
1 - 2 KLškorica mletá
- Rozpustíme droždie v teplej (nie horúcej!) vode.
- Pridáme mlieko s 1 lyžičkou cukru a necháme chvíľu na teplom mieste podkysnúť.
- Maslo (30 g), vymiešame s vaječným žĺtkom, pridáme múku, soľ, zalejeme kváskom a hnietime cesto rukami.
- Vymiesené prikryjeme a necháme kysnúť. Necháme na teplom mieste 1 hodinu.
- Maslo (50 g), zmiešame s 3-4 lyžicami cukru a škoricou do hladka.
- Po vykysnutí si cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm.
- Nanesieme plnku zo škorice a pevne stočíme do závinu.
- Závin prerežeme na polovicu pozdĺžne a prepletieme a spojíme do uzavretého kruhu. Natrieme zvyšnou plnkou pred vložením do rúry.
- Pečieme pri 200 °C po dobu 20-25 minút.
- Posledných 5-10 minút znížime teplotu na 180 °C.
- Vyberieme z rúry, posypeme práškovým cukrom alebo natrieme zmesou citrónovej šťavy a cukru.
KOMENTÁRE K RECEPTU