Taliansky semolínový chlieb

Recept Taliansky semolínový chlieb

Pridal: Spinava kuchyna je s, 12.12.2013

Kategorie: Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Počuli ste už slovo biga? Ani ja nie, dokým som si nekúpila knihu The Italian Cookery Course (mimochodom recenzia čoskoro!). Biga je akési predcesto, ktoré si pripravíte deň pred pečením chleba, ono vám v noci v chladničke pekne nakysne a vy ho potom pridáte k zvyšným surovinám a vypracujete cesto. Tak čo, máte chuť na pravý taliansky chlieb zo semolínovej múky?

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 12.12.2013

Kategorie: Pečivo

SUROVINY

Biga:

250 ghladká pšeničná múka
150 ml (vlažná)voda
1 KLsušené droždie

Semolínový chlieb:

200 g (je to asi polovica z pripraveného množstva, zvyšok si môžete dať zamraziť)biga
375 ghladká múka
275 gsemolínová múka
1 kopcovitá čajová lyžička soľ
1 a 1/2 KL sušené droždie
400 ml (vlažná)voda
1 KLmleté čierne korenie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Biga:
  1. Do misky si dáme múku, v druhej miske zmiešame droždie s vodou a vlejeme ho do múky.

  2. Všetko spolu premiešame, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme na noc do chladničky.

  3. Na ďalší deň biga vytiahneme asi 1 hodinu predtým ako pôjdeme zamiesiť cesto na chlieb.

Semolínový chlieb:

  1. Zmiešame obe múky so soľou a mletým čiernym korením.

  2. Sušené droždie rozmiešame vo vode a vlejeme k suchým ingredienciám.

  3. Pridáme uvedené množstvo biga a všetko spolu premiešame.

  4. Cesto vyklopíme na dosku a hnietime ho asi 10 minút.

  5. Misku si vytrieme olivovým olejom, vložíme do nej cesto, prikryjeme a necháme kysnúť cca 1 - 1 a pol hodiny alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

  6. Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti a vytvarujeme dva bochníky (tvar je na vás :)) a dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu alebo kým nezdvojnásobia objem.

  7. Rúru vyhrejeme na 240°C, na spodok dáme plech (hrejeme spolu s rúrou), na spodný plech vylejeme pohár studenej vody, vložíme chlebíky a pečieme ich cca 30 - 40 minút.

  8. Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke.

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť