Taliansky semolínový chlieb

Taliansky semolínový chlieb

By 12. decembra 2013

Počuli ste už slovo biga? Ani ja nie, dokým som si nekúpila knihu The Italian Cookery Course (mimochodom recenzia čoskoro!). Biga je akési predcesto, ktoré si pripravíte deň pred pečením chleba, ono vám v noci v chladničke pekne nakysne a vy ho potom pridáte k zvyšným surovinám a vypracujete cesto. Tak čo, máte chuť na pravý taliansky chlieb zo semolínovej múky?

Ingredients

Instructions

Biga:

  1. Do misky si dáme múku, v druhej miske zmiešame droždie s vodou a vlejeme ho do múky.

  2. Všetko spolu premiešame, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme na noc do chladničky.

  3. Na ďalší deň biga vytiahneme asi 1 hodinu predtým ako pôjdeme zamiesiť cesto na chlieb.

Semolínový chlieb:

  1. Zmiešame obe múky so soľou a mletým čiernym korením.

  2. Sušené droždie rozmiešame vo vode a vlejeme k suchým ingredienciám.

  3. Pridáme uvedené množstvo biga a všetko spolu premiešame.

  4. Cesto vyklopíme na dosku a hnietime ho asi 10 minút.

  5. Misku si vytrieme olivovým olejom, vložíme do nej cesto, prikryjeme a necháme kysnúť cca 1 - 1 a pol hodiny alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

  6. Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti a vytvarujeme dva bochníky (tvar je na vás :)) a dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu hodinu alebo kým nezdvojnásobia objem.

  7. Rúru vyhrejeme na 240°C, na spodok dáme plech (hrejeme spolu s rúrou), na spodný plech vylejeme pohár studenej vody, vložíme chlebíky a pečieme ich cca 30 - 40 minút.

  8. Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke.

Taliansky semolínový chlieb

Print

Milujem jedlo, milujem varenie a milujem svoju rodinu a svojho priateľa, pre ktorého najčastejšie varím. On je mojim kritikom, ale aj inšpiráciou pri varení. Snažím sa variť zdravo, ale rada si pochutnám aj na dobrom pečenom mäsku. Verím, že vás moje recepty inšpirujú a pochutnáte si na nich.


Môj blog: www.spinavakuchyna.blogspot.sk

Kontakt na mňa: jacunska3@centrum.sk

1 hviezdička2 hviezdičky3 hviezdičky4 hviezdičky5 hviezdičiek (Žiadne hodnotenie)
Loading...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *